Коко Шанел и Игор Стравински възкръсват в "Театър 199"

Георги Кадурин режисира Невена Калудова, Димитър Баненкин, Мариана Миланова и Силвия Петкова в "Пролетно тайнство"

Топ
11:40 - 09 Май 2022
2233
Коко Шанел и Игор Стравински възкръсват в "Театър 199"

Известният актьор Георги Кадурин поставя "Пролетно тайнство" по романа на Крис Грийнхалч - на сцената на "Театър 199". Премиерата е на 9 май. В ролите са Невена Калудова - като Коко Шанел, Димитър Баненкин - като Игор Стравински. Участват още Мариана Миланова и Силвия Петкова. Преводът на "Пролетно тайнство" на Павел Главусанов.

"Коко Шанел и Игор Стравински. Личности, които са определили посоката на модата и музиката през 20-и век. Сред най-мощните фигури на културата от своето време. Основоположници на всичко, което следва в облеклото и парфюмерията, композирането и балета. До наши дни. Та кой не е усещал невидимата магия на "Шанел №5“, кой не е потръпвал от вълшебните хармонии в Сюита №1 от "Жар птица", казва драматургът Андрей Филипов. 

Биографите на Шанел и Стравински твърдят, че между двамата е имало страстна, бурна връзка през 1920-а година в Париж. Но хроникьорите на пикантното не могат да вникнат действително в дълбочина в случилото се тогава. Но затова пък през призмата на театралното изкуство всичко е възможно, допълва Филипов. 

По думите му текстът на Бойко Илиев "танцува“ в изказа на актьорите, както настойчиво изисква режисьорът Георги Кадурин. Средата създадена от Петьо Начев и костюмите на Мария Диманова са в пълно съответствие с духа на пролетното тайнство. А музиката на Милен Апостолов притежава изключителното достойнство да е в съзвучие с постановка, в която основна роля има Игор Стравински, обобщава драматургът.

Действието в постановката „Пролетно тайнство“ се разгръща в бурни за Европа времена. Но това е и епоха на изключителен разцвет в изкуството и културата на Стария континент. Пиесата ни среща с четири забележителни личности, у всяка от които се зараждат неподозирани, но много силни тайнства.

Геният на Игор Стравински отново процъфтява, неговата съпруга Катерина открива чувства, каквито никога не е подозирала, че таи към мъжа си. Коко Шанел, вече е доказала, че е жената, която диктува тенденциите в света на модата и започва да се наслаждава на способността да подчинява всеки около себе си. На нейната най-скъпа спътница в живота – Мари, това никак не допада и тя е решена да си възвърне вниманието на Шанел. В имението на Гранд дамата тайнствата на най-дълбоките човешки страсти достигат точка на кипене…