Колапс: 1300 без работа само за 1 ден

Деница Сачева иска Стратегическият съвет на Радев да се задейства

Актуални новини
09:26 - 23 Март 2020
8288
Колапс: 1300 без работа само за 1 ден

От 750 на 1300 души е скочил броят на регистрираните като безработни само за един ден - последния работен ден миналата седмица, съобщи социалният министър Деница Сачева. Тя призна, че се очаква голям ръст на безработицата след кризата с коронавируса, но какъв ще бъде този ръст и с колко безработни ще се окаже България, това не може да се прогнозира.

Сачева призова през ефира на Би Ти Ви Стратегическият съвет на президента да подпомогне работата на правителството именно с такава прогноза и съответно със съвети какви мерки да се вземат.

Блокираният с президентско вето, макар и частично, закон блокира и помощта към общините в размер на 20 млн. лв., която ще бъде насочена към мерки за подпомагане на хората в риск, с увреждания и самотноживеещите възрастни хора. Деница Сачева изказа недоволството си от факта, но и посочи, че това се случва благодарение на недалновидни решения, взети в последния момент и то по настояване на БСП.

"Не може заради политически сблъсъци да влизаме и в други кризи", подчерта тя по отношение на мерките срещу спекулата, лансирани в закона от левицата и които станаха един от поводите за вето на президента, а и за недоволство от страна на бизнеса. Има един принцип - преди всичко не вреди, бе категорична Деница Сачева, като цитира правилото и на латински.