Колапс: 89% по-малко пасажери през февруари

Все още няма сигнал за възстановяване на авиационния сектор

Новини
17:06 - 07 Април 2021
3370
Колапс: 89% по-малко пасажери през февруари

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) заяви в сряда, че международният пътнически трафик е намалял с 89% през февруари в сравнение със същия месец на миналата година, тъй като има ново нарастване на инфекциите с Covid-19 и все още няма признаци за възстановяване на авиационния бизнес.

"Международният пътнически трафик е намалял с почти 89% и не показва признаци на възстановяване в сегашната пандемична среда", заяви новият генерален директор на IATA Уили Уолш, цитиран от Ройтерс.

Според предишни данни на IATA, международният въздухоплавателен трафик през януари се сви с 85,6% спрямо началото на 2020 г.

Уолш, бивш главен изпълнителен директор на групата IAG, която е собственик на British Airways, проведе първия си брифинг за медиите, откакто пое в началото на април поста на генерален директор на IATA.

Той също така призова регулаторите да се намесят, за да се противопоставят на монополистичното ценово поведение на летищата и на другите доставчици в авиационната индустрия.

Уолш каза, че някои групировки, ръководещи летищата, като британското "Хийтроу", действат монополно спрямо авиокомпаниите.

"Ще бъдем много силни и агресивни, за да се противопоставим на това", каза Уолш на първата си онлайн пресконференция в сряда.

"Ще очакваме икономическите регулатори и правителствата да признаят необходимостта да се намесят и да гарантират, че този вид поведение, което очевидно не е приемливо, няма да се толерира", отбеляза той.