Коледни далавери: Крадци атакуват моловете със заглушители

Топ
14:17 - 23 Декември 2019
1792
Коледни далавери: Крадци атакуват моловете със заглушители

Крадци атакуват моловете със заглушителни устройства и магнити, с които пробиват алармените защити на стоките. Това разказаха търговци и охранители в големите търговски обекти. Рискът от кражби е още по-голям в дните около Коледа, когато хората пазаруват активно.

Какви са най-новите техники на джебчиите и как да избегнем капаните по време на коледното пазаруване, разкри „Нова телевизия”.

Улисани в коледните покупки, често забравяме за рисковете, които ни дебнат в моловете и по пазарите. По традиция по време на купуването на подаръци големите търговски обекти са щурмувани от ловки крадци, които дебнат разсеяните купувачи. За това предупреждават и тази Коледа от полицията.

Камерите на охранителите засякоха двойка, която разглежда скъпи дрехи в магазин в столичен мол. Тандемът влиза с големи чанти и обикалят около щандовете близо час. Съмнителното им поведение привлича вниманието на охранителите. Затова са проверени на изхода. „С чанта с фолио, изцяло тунингована, се опитаха да изнесат определено количество скъпа стока в по-малки обеми. Същите бяха забелязани предварително и в момента, в който те напускаха магазина, бяха заловени”, разказа Иван Карапенев, служител на охранителна фирма.

За да заглушат сигнала на алармите, крадците използват все по-модерни методи. Нерядко обаче опитите им се оказват успешни. С различни хитрини мошениците успяват да преодоляват алармените системи на изходите на магазините и задигат скъпа стока.

„Все по-изобретателни стават. Като започнем от специални чанти, които са обезопасени срещу техническите системи за сигурност, минем на отрязване на самите аларми, които са по дрехите”, каза още Иван Карапенев.

След това откраднатото се продават свободно на пазара на половин цена. Ако едно яке в магазина е 400 лева, на черния пазар крадците ги продават за 200 лева. На прицел е по-скъпа и нова стока, доставена буквално преди дни.

„В повечето случаи крадците действат по двойки или в групи. Бързо се сливат с тълпата и трудно можем да разберем престъпните им намерения", обясни още Иван Карапенев. Въпреки че трудно се идентифицират, всяка съмнителна крачка на посетители в мола привлича вниманието на охранителите.

Особено бдителни служителите по сигурността ще са в дните около Коледа, когато се очаква хиляди да щурмуват шопинг центровете. Част от камерите ще могат да разпознават дори директно номерата на автомобилите, с които посетителите влизат в паркингите. Около празниците рязко се увеличават и джебчиите около касите, ескалаторите и в асансьорите на моловете, където ще има и най-голямо струпване на пазаруващи.