Колеги на починалия проф. Хубчев: Вирусът смля здрав човек за 48 часа

Колегите на гинеколога опитали лечение и с ремдезивир, и с плазма

Общество
15:28 - 17 Октомври 2020
9658
Колеги на починалия проф. Хубчев: Вирусът смля здрав човек за 48 часа

 „COVID-19 успя да вземе голяма жертва. Напусна ни голям човек, феномен в неговата област. Загубата на проф. Георги Хубчев не е на местно ниво, а на национално". Това каза собственикът на УМБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих на брифинга след шокиращата кончина на едно от светилата в медицината в Бургас.

Както вече съобщихме, днес след 15-дневна битка с коронавируса, почина проф. Хубчев – началник на АГ отделението на УМБАЛ „Дева Мария”. Миналата седмица, малко преди да се влоши, той е защитил професурата си, предаде "Бургасинфо".

„Никой не знае как се е заразил. Преди 15 дни звъни на своите колеги, че не се чувства добре и ги моли да му пуснат система, а след 6 часа вече беше в Реанимацията”, каза Абумелих.

Управителят на болницата д-р Стефан Касабов каза, че проф. Хубчев е бил сравнително здрав човек, бивш спортист, имал е леки отклонения и понякога малко по-високо кръвно, но е нямал никое от характерните придружаващи заболявания за повечето жертви на вируса.

„Не искам да сугестирам някой и да правя драма, но буквално вирусът смля този човек за 48 часа. Кой както иска да го разбира. Това е истината за този пациент, други пациенти дори не разбират че са болни. Ако някой смята, че това нещо е измислица, жестоко се лъже. Ако иска да не вярва, но това е факт”, каза д-р Касабов. Той допълни, че в лечението на доц. Хубчев е използван медикаментът „Ремдесевир”, сърфактант и плазма, прилагани са всички мерки за вентилация. Основните поражения са били в белия дроб.

След смъртта на проф. Хубчев, Семир Абумелих обяви, че ще предложи на здравния министър да изпозлва базата на болницата и ако реши да я превърне в инфекциозна болница само за COVID-19.