Колеги на покойната легенда в неврологията: Слави прати д-р Тодор Цанков в гроба!

През ключалката
17:45 - 03 Август 2021
26975
Колеги на покойната легенда в неврологията: Слави прати д-р Тодор Цанков в гроба!

Изтече почти половин година, откакто тихо и ненаптрапчиво, както беше живял, ни напусна големият невролог д-р Тодор Цанков, който е вдигнал на крака повече хора в инвалидни колички, отколкото евангелската църква от основаването си до днес. Големият специалист до последните си дни беше жертва на брутални и гнусни атаки от страна на най-известния си пациент - Станислав Тодоров Трифонов.

"Гаврите и заплахите на Слави със сигурност спомогнаха Тодор да легне в гроба без време. След близо половин век грижа за хората той беше изкаран чудовище, убиец, некадърник, какво ли още не", категорични са колеги на покойния доктор. А дали новоизпеченият политик имаше право да се държи така с невролога, оставяме да прецените сами.

Смъртна присъда

Д-р Цанков дълги години е един от доайените на неврологичното отделение в столичната болница „Света Ана“, където през годините среща хиляди пациенти. Един от тях е Слави Трифонов. След куп изследвания, лекарят поставя тежка диагноза на Дългия. Ето какво твърди шоуменът в първата си биографична книга „За стърчането“(2002 г.), която списват заедно с Любен Дилов-син.

„Докторът веднага ме позна и каза: „Гледах ви по телевизията. Според мен имате едно много рядко заболяване“. И ми поставя диагноза за болест, която трудно се лекува. Без съмнения! Това е все едно да отидеш на лекар, защото те боли главата, той да те погледне и да ти каже: „Охоо, пич! Ти си имал тумор в мозъка, бе!“ Ей така, без всякакви по-задълбочени прегледи. Без изследвания. Този човек ми промени живота. Тотално! Прати ме при някакъв друг доктор, който веднага потвърди диагнозата. И аз клекнах“, пише Трифонов. Той не се съгласил с мнението на двамата лекари и продължил да търси други специалисти.

„Истината – разбра се впоследствие, с прясно обръсната глава бях карал моторна шейна на Боровец. Настинал ми някакъв нерв. Лицев. Дава симптоми, близки като тези на една страшна болест. Но не можеш да застреляш някого от упор с подобна диагноза, без да си го изследвал. Пък и да е вярно, така ли се казва?! Така ли се постъпва?!

Направих си специален патрон за револвера. Един „Магнум 357“. Извадих капсата и барута от патрона и поставих отново куршума. Външно изглеждаше абсолютно като истински, но не може да гръмне. Идеята ми беше да го хвана този доктор, да го изведа край София и да си поиграем на руска рулетка. Може да гръмне, може и да не гръмне... Той е лош човек! Доктор Ц. е лош човек и лош доктор.

Какво можеш да направиш срещу него? Официално какво? Той наруши дори клетвата да не коментира пациентите си. Сума ти хора после ми казаха, че продължава да разправя наред сред колегите си, че аз съм болен. Сигурно му е много неприятно, че още не съм се парализирал или още не съм умрял! Е, къде е възмездието за някой такъв? Какво да му направиш, в кой съд да го осъдиш? Сега ще кажа името на този доктор, промених си мнението. И не защото искам да му отмъстя. Просто защото друг може да попадне при него. Някой, който не може да се защити. Казва се Цанков, д-р Цанков, невролог от болница „Света Ана“ – това е бившата клиника за чуждестранни граждани, намира се зад Окръжна болница...“, пише още Дългия в книгата си.

От идеята да отмъщава на лекаря го отказал психотерапевтът д-р Димитър Чакъров, бивш депутат, който го убедил да не търси възмездие от вече покойния д-р Цанков, който е боготворен от своите пациенти. В интернет пространството и форумите има редица истории за феноменално излекувани от него хора в дългогодишната му практика.