Колекцията на Светлин Русев в Плевен вече е с уреден статут

Дарението на художника от над 400 ценни творби преминава към Художествената галерия "Илия Бешков"

Култура
12:29 - 04 Август 2019
5623
Колекцията на Светлин Русев в Плевен вече е с уреден статут

Галерията-дарение "Колекция Светлин Русев" в Плевен стана филиал на художествената галерия "Илия Бешков". Това съобщи Мартин Митев - председател на Общинския съвет в Плевен. Той уточни, че решението на общинските съветници е взето след одобрение от наследниците на дарителя - академик Светлин Русев.

С приетия нов Правилник за дейността на галерия "Бешков" нормативно е решен проблемът, че досега галерията-дарение не е била регистрирана, съгласно съществуващото законодателство. Новият документ е утвърден от Министерството на културата. В Правилника е записано, че административно-организационното ръководство на галерията се осъществява от кмета на Община Плевен, методическото - от Министерството на културата, а научно-изследователската дейност - от БАН и съответните ведомствени и научноизследователски институти. 



Плевен отбеляза през юли 35-годишнината на галерията-дарение "Колекция Светлин Русев". След благородния жест на Светлин Русев, за повече от три десетилетия този културен институт се превърна в храм на изкуството с европейско измерение, посочи Митев. Колекцията привлича ценители на изящното изкуство от цял свят. 

От юли 1984 г. тя е подредена в сграда, която е шедьовър на архитектурата. Създадена е от основоположника на съвременната българска архитектура - арх. Никола Лазаров, в центъра на Плевен. В колекцията има една единствена творба от Светлин Русев - портрет на пророчицата Ванга. Останалите произведения са образци, създадени от български и световни майстори, които биха били гордост за всяка национална галерия. 


Дарението съхранява за поколенията над 400 ценни творби и е една от най-значимите забележителности на Плевен с голяма историческа и художествена стойност. Колекцията на Светлин Русев, който почина миналата година през май на 85 години, се намира в уникалната сграда на старата градска баня.