Колесникова и лидери на протестите в Беларус са в Украйна

Маскирани мъже задържаха Колесникова в центъра на Минск в понеделник

Свят
11:25 - 08 Септември 2020
1395
Колесникова и лидери на протестите в Беларус са в Украйна

Трима беларуски опозиционни политици, включително лидерът на протестите Мария Колесникова, която изчезна в понеделник, са преминали граничен контрол на белоруско-украинската граница, съобщава служител на белоруската гранична служба, цитиран от "Ройтерс".

Маскирани мъже задържаха Колесникова в центъра на Минск в понеделник и я откараха с микробус, докато двама от съюзниците й изчезнаха по-късно, съобщи вчера опозиционното движение.

"Днес редица медии разпространяват информация с позоваване на различни източници, включително официалния представител на Държавния граничен комитет на Република Беларус, относно напускането на трима беларуски граждани, които са членове на Координационния съвет на белоруската опозиция към Украйна", пише на своя сайт правителството на Украйна.

"С оглед на това Държавната гранична служба на Украйна съобщава, че двама граждани на Беларус, А. Родненков и И. Кравцов, са пристигнали на един от украинските контролно-пропускателни пунктове в района на Киев, за да влязат в Украйна. В момента те се подлагат на необходимите мерки за граничен контрол в съответствие със законодателството, определящо процедурата за преминаване на държавната граница".

"Гражданинът на Република Беларус М. Колесникова не е пристигнала на пунктовете на Украйна за граничен контрол", допълва Украйна.