Колеж в Ню Йорк отменя учебните такси след дарение от $1 милиард

Това е най-големият подарък, правен на медицинско училище в Щатите

Новини
17:21 - 28 Февруари 2024
2688
Колеж в Ню Йорк отменя учебните такси след дарение от $1 милиард

Авторитетен медицински колеж в бедния нюйоркски квартал Бронкс отменя безсрочно учебните такси за всички студенти, след като е получил дарение от един милиард долара от бивша преподавателка, съобщи АФП.

Решението е обявено пред стотици студенти, които са го посрещнали с бурни аплодисменти, викове и прегръдки, показва видео, публикувано в мрежата Екс от университетската болница "Монтефиоре", към която е медицинският колеж "Алберт Айнщайн".

"Този исторически подарък - най-големият, правен на медицинско училище в страната, ще гарантира, че нито един студент на "Айнщайн" никога повече няма да трябва да плаща такси за обучение", или 60 000 долара за учебна година, се казва в съобщение за пресата на "Монтефиоре".

Училището е в Бронкс, най-бедният квартал на мегаполиса с 8,5 млн. жители, който има най-лошите здравни показатели в щата Ню Йорк.

Дарението е направено от Рут Готесман, бивш професор по педиатрия в училището и настоящ председател на неговия управителен съвет. На 93-годишна възраст тя е вдовица и наследница на финансиста от Уолстрийт Дейвид Готесман, близък до Уорън Бъфет. 

Според колежа дарението ще "привлече талантливи студенти с различен произход, които в противен случай не биха могли да си позволят да следват медицина". "То ще даде възможност на поколения здравни лидери да разширяват границите на научните изследвания и грижите, без да се налага да носят бремето на обременяващ заем", допълва "Монтефиоре".