Колин Пауъл се отрече от републиканците заради Тръмп

Той се присъединява към Републиканската партия, след като се оттегля от армията през 1996 г.

Свят
11:35 - 11 Януари 2021
1311
Колин Пауъл се отрече от републиканците заради Тръмп

Колин Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ от Републиканската партия, обяви, че вече не се смята за член на партията.

По време на интервю за Си Ен Ен във връзка с щурмуването на Капитолия в САЩ миналата седмица, Пауъл беше попитан дали смята, че републиканците, отказали да осъдят президента Доналд Тръмп, осъзнават, че "насърчават, най-малкото, тази подивялост да нараства все повече".

"Те го сториха", каза Пауъл и настоя: "И затова повече не мога да се наричам републиканец."

Той каза, че "в момента не е член на нищо".

"Аз съм просто гражданин, който е гласувал за Републиканската партия, гласувал за Демократическата партия през цялата ми кариера и в момента просто наблюдавам страната си и не съм загрижен за партиите", подчерта бившият американски държавен секрекар.

Екстремистки поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ в сряда след митинг, по време на който Тръмп ги излъга, че изборите са "откраднати" и ги насъска да щурмуват Конгреса на САЩ.

Насилието, при което загинаха петима души, прекъсна заседанието на Конгреса за потвърждаване на избора на новоизбрания президент Джо Байдън, което беше завършено по-късно същата вечер.

83-годишният Пауъл е бил председател на Съвместните началник щабове и съветник по националната сигурност през 1980-те и 1990-те години. Държавен секретар е при президента Джордж Буш-младши от 2001 до 2005 г.

Той се присъединява към Републиканската партия, след като се оттегля от армията през 1996 г. и известно време беше смятан за водещ претендент да се кандидатира за президент, въпреки че по-късно отказва да го направи.

През август Пауъл подкрепи Джо Байдън, наричайки го "президент, когото всички с гордост ще поздравим".