Колите на бензин и дизел изчезват след 2030-а?

Евространите срещу старите автомобили заради климатичните промени

Новини
09:20 - 05 Октомври 2019
2755
Колите на бензин и дизел изчезват след 2030-а?

Дания и още 10 страни от ЕС настояват за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация, като през 2030-а година да бъде забранена продажбата им във всички страни от съюза. Причната са вредните климатични промени, предаде Ройтерс.

Дания вече отправи конкретното предложение на европейска среща на министрите на околната среда в Люксембург, предаде БТА.

Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цели да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 година. Според датската делегация за постигането на тази цел е необходимо транспортния сектор да намали въглеродните си емисии.

ЕС си поставя за задача до 2030-а г. да намали с 40 на сто въглеродните си емисии, за да помогне за борбата с глобалното затопляне, припомня Ройтерс. През 2018 г. датското правителство обяви, че ще забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. По-късно Дания се отказа от идеята, защото тя щеше да влезе в конфликт с европейските правила.