Колко енергия поглъща биткойнът и защо?

Актуални новини
16:44 - 17 Май 2021
1261
Колко енергия поглъща биткойнът и защо?

За феновете на криптовалутите шефът на Tesla Илон Мъск бе сред най-големите застъпници на дигиталните пари.

Миналата седмица обаче той преобърна света им, след като постави под въпрос бъдещето на дигиталните активи и разкритикува особено силно въглеродните емисии от "копаенето" на биткойни.

"Тенденцията в консумацията на енергия през последните няколко месеца е ненормална", туитна Илон Мъск, споделяйки диаграма от Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) и посланието му доведе до силен спад в курса на биткойна.

Получаването на биткойни е енергоемко начинание.

"Ако биткойн беше държава, то тя щеше да потребява приблизително толкова енергия годишно за "копаене", колкото е общото потребление на Швейцария", посочи анализатор на Deutsche Bank.

Диаграма за консумацията на електроенергия при "добива" на биткойни показва, че тя постоянно се увеличава от 2016 година, през 2020 година се е ускорила рязко на годишна основа, за да достигне сегашното ниво от 149 тераватчаса, което е абсолютен максимум.

За сравнение, цялата консумация на енергия от Google е 12,2 тераватчаса, като приблизително 200 тераватчаса се използват от всички центрове за данни в света, с изключение на тези, които "копаят" биткойни, според анализатора Джордж Камия от Международната агенция за енергията (МАЕ).

МАЕ дори прогнозира, че ситуацията може да се влоши още повече, защото ако "миньорите" използват най-енергоемкото оборудване, то потреблението може да скочи до 500 теравата.

Като се спря на потреблението на енергия, особено от "миньори", използващи електричество, произведено от въглища, Илон Мъск заяви, че Tesla повече няма да приема биткойни като платежно средство за електромобилите си.

Изявлението срина стойността на криптовалутата с 15 % до минимум от два и половина месеца.

Това бе в противоречие със съобщението, направено само преди два месеца, че Tesla ще приема плащане в биткойни. Малко по-рано производителят на електромобили съобщи, че е инвестирал 1,5 милиарда долара в криптовалутата. Обещанието за тлъста печалба подхрани увеличаването на огромните центрове за данни, занимаващи се с биткойни. По-рано тази година пазарната капитализация на най-популярната криптовалута достигна 1 трилион долара, преди отново да отстъпи. Криптовалутата се "добива" от участници в мрежата, наречени "миньори", които решават сложни математически уравнения, използвайки огромна компютърна мощност съгласно т. нар. протокол за доказателство за работа.

"Доказателството за работа" е сред основополагащите принципи на най-известната криптовалута, създадена през 2008 година от анонимна личност или група, стремяща се към децентрализирана дигитална валута.

Системата е проектирана така, че на всеки 10 минути мрежата награждава с биткойни тези, които успешно са наредили пъзела.

С увеличаването на цената на биткойна обаче интересът към придобиването му се засили, както и потреблението на електричество.