Колко пари са събрали синдиците на КТБ?

1,443 милиарда лева са върнати на държавата

Новини
21:49 - 15 Май 2023
3475
Колко пари са събрали синдиците на КТБ?

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка  са събрали досега 1,443 млрд. лева при оценка на вещите и активите ѝ за 1,378 млрд. лева. Конкретно за периода от 31.08.2018 до 30-ти март т.г. събраните средства са 542 млн. лв., 282 млн. лв. от които са при реализация на обезпечения и суми, получени от принудително изпълнение върху друго имущество на длъжници на банката. Към края на месец март т.г. масата на несъстоятелнастта ѝ е в размер на 84 млн. лева. Състои се от парични средства по особена сметка на синдика, финансови активи, вземания от банки, вземания по кредити, материални, нематериални и други активи.

Това става ясно от отговор на финансовия министър Росица Велкова – Желева до депутата Мартин Димитров от ПП-ДБ. Фактически той е даден от синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова. От отговора на синдиците на КТБ се разбира, че разходите ѝ за външни услуги, в това число консултантски договори, адвокатски хонорари за периода от 2016 г. до тази година възлизат на около 0,014% от събраната в масата на несъстоятелността сума. Това означава сума от около 202 000 лева.

След 31.08.2018 г. масата на несъстоятелността на КТБ е допълнена с вземания от физически и юридически лица на обща стойност 314 млн. лева. Независимо, че част от кредитите са оценени с нулева пазарна стойност, това не означава, че синдикът следва да ги квалифицира автоматично като несъбираеми. В рамките на своите правомощия, действайки в защита интересите на кредиторите на масата на несъстоятелността, са предприети действия за събиране вземанията и по тези кредити. Това е довело до възстановяване на част от вземанията на банката, с което допълнително е увеличена масата на несъстоятелността. Към настоящия момент и до изготвяне на окончателната сметка за разпределение нямаме основание да квалифицираме някои от кредитите като несъбираеми, допълват синдиците.