Колко печели турският Брад Пит ?

Състоянието на Къванч Татлъту се оценява на 15 милиона долара

Култура
21:50 - 20 Февруари 2023
12762
Колко печели турският Брад Пит?

Звездата на турското кино Къванч Татлъту за поредна година оглавява класацията за най-скъпоплатените актьори от южната ни съседка през изминалата година. С хонорар, възлизащ на 800 хиляди турски лири за епизод (малко над 78 000 лева, б.р.), той се задържа на върха за поредна година.

Световноизвестният красавец и някогашен модел, наричан още "турския Брад Пит", е сочен и за най-богатия актьор в своята родина, а състоянието му се оценява на 15 милиона долара.

Татлъту инвестира приходите си от рекламни договори, телевизионни и интернет проекти основно в недвижими имоти, като вече притежава къщи и земеделски площи, както на територията на Турция, така и във Великобритания и САЩ.

В момента Къванч работи по новата криминална драма „Семейство“, в която негова партньорка е талантливата Серенай Саръкая. Създателите на продукцията си поставят амбициозната задача да повторят успеха на абсолютния хит „Ямата“.

Междувременно многобройните фенове на актьора с нетърпение очакват и премиерата на филмовата лента „Последно повикване за Истанбул“, в която той отново застава редом до Берен Саат, 13 години след финала на обичаната сага „Забраненият плод“. Къванч и Серенай ще влязат в образите на мафиот и психоложка.

Къванч Татлъту е роден на 27 октомври 1983 г. в турския град Адана. Името Къванч означава „гордост“, а Татлъту е смесица от думите tatlı (сладък) и tuğ (герб на старата турска символика). Баща му Ердем, по бащина линия е югославянин, а майка му Нуртен е от Одрин. Има двама братя: Джем и Тугай, и две сестри: Ипек и Мелиса – по-малка от него.

Къванч учи в лицей в Адана и играе баскетбол. През 1997 г., поради влошаване здравословното състояние на баща му и неотложната нужда от лечение, семейството се мести в Истанбул. Къванч продължава образованието си и развива баскетболната си кариера в „Юлкерспор“, „Бешикташ“ и „Фенербахче“.

Къванч започва кариера на модел, насърчен от майка си, която изпраща негови снимки в модни агенции. През 2002 г. печели конкурса „Най-добър модел на Турция“. По-късно през същата година участва в конкурса „Най-добър модел в света“ и победата му донася световна известност. Като награда получава договор за година и половина с парижката агенция „Success“ и заминава за Франция. 

Връщайки се в Турция, получава предложение да се снима в сериал. След известно колебание и притеснение приема ролята на Мехмет в сериала „Перла“. По-късно продължава образованието си в специалност „Театър и кино“ на факултета по „Изкуство и дизайн“ в Истанбулския Университет за култура.

От 2002 г. Къванч има връзка с Мис свят 2002 – Азра Акън. След многобройни раздели прекратяват окончателно връзката си. окончателно. На 19 февруари 2016 г. Татлъту сключва брак със стилистката Башак Дизер. 

Къванч играе в Адана баскетбол в различни клубовете. След това получава оферта от истанбулския „Юлкерспор“, където играе 2 години. В Истанбул Татлъту играе още една година в „Бешикташ“ и една година във „Фенербахче“. Завършва баскетболната си кариера в „Бешикташ“, поради контузия по време на тренировка. 

Най-значимите му роли в сериали са: Мехмет Шадоолу (Перла), Бехлюл Хазнедар (Забраненият плод), Халил Туглу (Двама завинаги), Кузей Текиноолу (Север Юг), Курт Сеит Еминоф (С Русия в сърцето), Джесур Алемдароглу/Карахасаноглу (Искрите на отмъщението), Кадир Адалъ (Ирония на съдбата).