Колко руски дипломати има в България? Десет пъти повече от нашите в Москва

Ген. Атанас Атанасов първи изгони трима кремълски шпиони през 2001-а

Политика
08:00 - 29 Юни 2022
6300
Колко руски дипломати има в България? Десет пъти повече от нашите в Москва

Покрай новината, че 70 дипломатически служители на Руската федерация получават еднопосочен билет за родината си поради "несвойствени дейности" (шпионаж), отново изниква въпросът колко са всъщност официалните представители на Кремъл у нас и какво вършат тук.

Сметката е проста - в руското посолство в София работят 118 руснаци, от които официално 46 са със статут на дипломати.

Българското посолство в Москва се състои от 14 души.

Каква е причината за този изключителен дисбаланс можем само да гадаем. Прокуратурата и специалните служби на България ежегодно докладват за множество вражески действия на руски дипломати в страната ни, това обаче така и не е довело до изискване към Руската федерация да намали броя на своите дипломатическите представители до нивата на българските в Русия.

Млад и напет - ген. Атанас Атанасов като шеф на НСС и ловец на руски шпиони намери време да се ожени за красивата юристка Весела

България има практика да посреща, а не да гони руски шпиони. Изгонването на руски дипломат от страната ни не се беше случвало от идването на Владимир Путин на власт, докато главният прокурор Иван Гешев не се посвети на лова на руски тайни агенти. През 2020-а година след сигнали на Спецпрокуратурата и ДАНС бяха изгонени 10 шпиони на Кремъл, след това още двама, а тази пролет - първият секретар на посолството Евгений Тюсин.

За последно това се беше случвало през март 2001 година, когато трима дипломати от руското посолство бяха поканени да напуснат държавата. Тогава зад акцията стоеше шефът на НСС ген. Атанас Атанасов, сега зам.-шеф на парламента и съпредседател на ДБ.