Колко ще отнеме ревизията на кабинета "Борисов"?

Политика
16:00 - 20 Април 2021
5423
Колко ще отнеме ревизията на кабинета "Борисов"?

Още в първата си работна седмица 45-ото Народното събрание с много хъс реши да направи ревизия на досегашната власт. И то не за последните четири години, а за цяло десетилетие назад. Идеята беше приета радушно от 214 народни избраници.

Така Временната комисия, натоварена с тази задача и оглавявана от Мая Манолова, ще трябва да проверява как са разходвани средствата от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за десет години назад.

Тъй като амбициозната задача поставя много въпросителни около изпълнението й, Lupa.bg потърси председателя на Сметната палата Цветан Цветков, за да се ориентираме колко време би отнело това, ако неговата институция е ангажирана с ревизията. „Няма определено технологично време за извършването на един одит. Времетраенето му зависи от темата на одита и неговия обхват - като период и области на изследване”, обясни Цветков.

Той обаче даде конкретен пример за сравнение:

„Извършването на одита за съответствие при финансовото управление на Българското национално радио за периода от 01.01.2017 г. до 30.09.2019 г., който бе възложен на Сметната палата с решение на Народното събрание, отне не 3 месеца - както бе предвидено първоначално, а 1 година”,

обясни шефът на Сметната палата. Освен това Цветков подчерта, че

Народното събрание може със свое решение да възлага на Сметната палата до 5 одита годишно извън предвидените в годишната програма

съгласно чл. 7, ал. 1 от Закона за Сметната палата. „Следва да се има предвид, че Сметната палата не е институция със санкционна насоченост. Нейната основна цел е да даде препоръки за подобряването на дейността на одитираната бюджетна организация, а не да разкрива престъпления или нарушения”, уточни Цветан Цветков.

Всичко това повдига въпроса как новосформираното Народно събрание ще се справи с такава тежка проверка само за 3 месеца? Стотиците хиляди избиратели на новите партии в парламента със сигурност очакват безапелационна ревизия на ГЕРБ, но дано си дават сметка, че такава в толкова кратки срокове е напълно невъзможна - за цялостна ревизия са нужни години. Останалото е популизъм. 

Снимка: Агнес Методиева