Колко ще поскъпне петролът, ако Израел отвърне на Иран

През Ормузкия пролив се извършват около една пета от доставките на нефт по вода в света

Новини
14:21 - 15 Април 2024
2672
Колко ще поскъпне петролът, ако Израел отвърне на Иран

Иран атакува с дронове и ракети Израел през нощта срещу 13 април. Както вече знаем, поради много добрата и на високо равнище противоракетна отбрана на държавата Израел и помагащите ѝ САЩ и Великобритания, продължилата няколко часа атака нямаше нито едно точно попадение, като повечето дронове и ракети дори не достигнаха територията на Израел.

Към момента атаката не се е отразила пряко на международните цени на петрола, спрямо края на миналата седмица те имат съвсем леки колебания. Въпросът е обаче, какво ще се случи, ако Израел реши на отвърне на удара и на свой ред атакува Иран. Официален отговор дали ще има ответен удар от израелска страна засега няма.

Някои авторитетни западни медии тази сутрин написаха, че е по-вероятно такъв да има и то в близките дни, въпреки призивите на САЩ и други държави за "сдържаност" и от двете страни.

Според съобщения в западни медии, САЩ няма да участват в случай на израелски отговор на удара на Иран, но се ангажират да защитават Израел.

Редица анализатори отбелязват, че при такова развитие на събитията, вкл. израелски ответен удар срещу петролните съоръжения на Иран, петролът Brent на международните пазари

лесно ще надхвърли 100 долара за барел.

А ако пък същевременно бъде затворен и Ормузкия пролив, то цената на петрола бързо ще се покачи до 120-130 долара за барел, пише Forbes.

Това ще е така, тъй като през Ормузкия пролив се извършват около една пета от доставките на петрол по вода в света.