Колко струва един PCR-тест?

България дава по 14 лева за една проба, превежда 500 хиляди долара за 42 000 кита от Корея

У нас
13:31 - 01 Юли 2020
10999
Колко струва един PCR-тест?

Един PCR-тест за установяването на коронавирусна инфекция струва точно 14,10 лева, сочи справка на Lupa.bg. Става въпрос за самите китове, които страната ни закупува за изследване в тукашните лаборатории, а сумата беше разкрита от последното заседание на Министерския съвет. 

Днес от кабинета на Бойко Борисов приеха решение за одобряване на договор за купуването на още 42 000 теста от Южна Корея, като общата сума, включително транспортните разходи от Далечния Изток, е 340500 щатски долара. Това прави по малко над 8 долара на тест. 

Защо обаче е толкова скъпо взимането на проби за SARS-CoV-2? В тази наглед ниска цена се включва единствено китът за употреба. Отделни са разходите за лабораторните условия, за средата за съхранение на пробите, реактивите и заплатите на лаборантите.

"Бързото разпространение на вируса в световен мащаб увеличи многократно търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като редица държави, в това число и България, започнаха кампания по закупване на тестове. Провеждането на тестове за доказване на новия коронавирус е в основата на надзора на заболяването и вземането на решения, свързани с овладяването на епидемичното му разпространение и защитата здравето на населението. Поради тези причини е от особена важност да бъдат осигурени за нуждите на здравната система на България достатъчни количества тестове", пише в мотивите си Министерският съвет.