Колоездач, нападнат от кучета, осъди Столична община за 52 000 лева

Общество
17:59 - 26 Август 2019
9557
Колоездач, нападнат от кучета, осъди Столична община за 52 000 лева

Млад мъж успя да осъди два пъти Столичната община да му плати обезщетения от общо 52 000 лева заради инцидент отпреди 7 години, когато глутница бездомни кучета са го нападнали и съборили от велосипед, в резултат на което счупил и двете си ръце. Две години след инцидента 33-годишният тогава мъж завежда дело срещу общината и след съдебни обрати успява да го спечели окончателно през 2017 г., като му е присъдено обезщетение от 22 000 лева, пише lex.bg.

Междувременно обаче, докато води делото и въпреки претърпените няколко операции, получава тежко усложнение на лявата ръка след счупване на лъчевата кост при нападението, довело до ново счупване, нови операции и в крайна сметка днес няма захват на тази си ръка и е с 56% инвалидност. Заради полученото усложнение завежда ново дело срещу общината и на първа инстанция съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд му присъжда ново обезщетение от още 30 000 лева.

Историята

Инцидентът е станал рано сутринта на 9 август 2012 г. Тогава младият мъж пътувал с колелото си от кв. „Сухата река“ и в района на гара „Искър“ бил нападнат от глутница бездомни кучета. Те се нахвърлили върху него и го съборили от колелото, като опитвали да го ухапят по краката, а при падането той счупил и двете си ръце.

На помощ му се притекъл шофьор, който малко преди това го подминал, но чул кучешкия лай и в огледалото за задно виждане забелязал, че 4-5 кучета са наобиколили колоездача и налитат да го хапят. След това видял, че младият мъж пада от колелото, обърнал колата и отишъл да му помогне. Пред съда свидетелят казва, че по ръцете на пострадалия било „страшно“, обадил се на тел. 112 и дошлите екипи на спешната помощ го откарали в болница.

Тогава започнали множеството операции на счупените ръце, като проблем възникнал с продължително незарасналата кост на лявата ръка. Въпреки поставената метална плака, положението не се подобрило, а напротив – стигнало се до гнойни процеси, премахване на част от костта и присаждане на нова. Последното становище на лекарите е, че освен трайните вече поражения, свързани с ограничените движения и изкривявания, бъдещата прогноза остава открита, тъй като макар засега да не се налага лечение, гнойните процеси при костите са непредвидими и може да се възобновят.

Общината: Паднал е, защото не може да кара

Пред съдилищата Столичната община от самото начало оспорва исковете, като претендира, че е налице съпричиняване. Адвокатът на общината пледира, че колоездачът не е управлявал правилно велосипеда си и е паднал от него, а освен това нямало доказателства, че кучетата са бездомни. Представена е била и програмата на общината за овладяване на популацията на бездомните кучета. При първото дело в СГС съдия Иванка Иванова приема, че колоездачът е паднал от колелото, след като е бил съборен от кучетата, а щом не се е появил техен собственик, значи животните са бездомни. За програмата и отчетите на общината, съдът сочи, че те не доказват справяне с проблема и присъжда на пострадалия 22 000 лева.

На втора инстанция обаче следва обрат. Апелативните съдии отменят решението и отхвърлят исковете на колоездача, след като приемат, че не е безспорно доказано, че той е съборен от кучетата. Въззивният съд не вярва, че шофьорът, който е свидетел по делото, е могъл от 200-300 метра да забележи в огледалото за обратно виждане как се е развила ситуацията.

Делото стига и до Върховния касационен съд (ВКС), който пък отменя решението на втората инстанция и приема, че правилно градският съд е присъдил обезщетение от 22 000 лева. В решението на върховните съдии се казва, че разстоянието, от което шофьорът е видял случилото се не е голямо и за да реши да прави обратен завой, за да окаже помощ на пострадалия, очевидно е видял, че той е паднал от велосипеда.

„Очевидна е и единствената причината за падането – наобиколилата ищеца, глутница от 4-6 лаещи го кучета, като е без значение дали кучетата са го бутнали (факт, който свидетелят сочи, както като възприет лично от него, описвайки и начина на падането – „колелото на една страна, той на друга“, така и посочен му от ищеца) или падането е станало поради предизвиканата от кучетата уплаха у ищеца, за която свидетелят също дава показания“, се казва в окончателното решение на съда от 2017 г.

Към онзи момент обаче данните по делото са за зараснала кост на ръката и ВКС пише, че пострадалият е млад човек, а прогнозите били за пълно възстановяване.

Повторното дело за обезщетение след усложненията е заведено миналата година, а съдия Райна Мартинова от СГС решава преди месец, че справедливото ново обезщетение е 30 000 лева.

„Отговорността на ответника може да бъде ангажирана и в случаите, когато след първоначално обезщетяване на вредите е настъпило усложнение в състоянието на пострадалия, което е в причинно-следствена връзка с настъпилото вредоносно събитие – състояние на ексцес. При ексцес за пострадалия възниква ново вземане за обезщетение, различно от първоначално предявеното, което произтича от ново страдание или съществено усложнява старите страдания“, се казва в решението на градския съд, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Това ще е и най-вероятното продължение на казуса, тъй като общината отново оспорва иска и твърди, че усложненията нямат връзка с инцидента, а освен това били взети предвид при първото дело.