Колона от коли по пътя за Роженския събор

Средно по 100 хил. души на ден очакват организаторите

Новини
14:55 - 20 Юли 2019
5123
Колона от коли по пътя за Роженския събор

Над 200 хиляди посетители са преминали през съборното селище на Роженските поляни вчера и днес до обяд на поляните на Рожен, съобщиха организаторите на събора. Информацията е, че от Пловдив пристигат още хиляди автомобили и затова движението се спира до буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян. А от там се пускат само автобусите от обществения превоз, извозващи хората на 30 минути, съобщи "Марица".

На подхода за Рожен от село Проглед, където се сливат трасетата от Пампорово и Пловдив, се получиха километрични колони. Освен леки автомобили към събора пътуват и много автобуси от различни населени места с хора, организирани на обществен принцип.

А на поляните има паркирани стотици автомобили, полиция и жандармерия регулира по всички трасета към събора движението.

"Средно по 100 хил. души на ден очакват организаторите на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Голяма част от тях пътуват за проявата със собствените си автомобили.

С цел превенция, институциите предприемат мерки не само за организация на движението, но и за допълнителен акцент на пътната безопасност по време на събора.

На Роженските поляни е обособена Зона за пътна безопасност. На проявата присъстват и стотици деца като за тях се провеждат редица игри и открити уроци, които да ги научат на основни правила по пътна безопасност. Често на подобни масови прояви, където има голям брой автомобили, за съжаление, се случват и тежки инциденти преди и след техния край. Целта на организаторите е по време на цялото мероприятие да се засили вниманието на гостите, за да шофират внимателно и отговорно от и към дома си", съобщиха от Агенция "Пътна безопасност".

"Девойко, мари, хубава", изпълнена от 28-годишната Рейчъл от Тексас, бе най-аплодираната изява през втория ден на Роженския събор. Младата американка посещава за първи път България, след като вече е влюбена в българския фолклор. Рейчъл разказа пред журналисти, че сама е научила българските песни, слушайки ги от записи в интернет. Допълва, че е очарована от първата си среща с България, която, по думите й, има най-хубавата фолклорна музика с най-сложния ритъм.