Кольо Колев пред Lupa.bg: Още един "язовир Студена" и ще дойдат нови избори!

2 милиона души се чудят дали да си купят лекарства или да си купят боб с наденица, казва социологът

У нас
15:20 - 23 Декември 2019
4854
Кольо Колев пред Lupa.bg: Още един "язовир Студена" и ще дойдат нови избори!

-Г-н Колев, как се промени политическата карта през 2019 г.? Кой какво загуби и какво спечели?

-Това беше една много парадоксална година. Година, в която управляващите бяха съпътствани от скандал след скандал – като почнете с апартаментите на властта, къщите за гости без гостите, скандалите с НАП и.т.н. И въпреки всичко това, колкото и парадоксално да изглежда, ГЕРБ не загуби властта. Да, понесоха известни щети, но същевременно с това удържаха на две избора – европейските и местните. Така че ГЕРБ могат да бъдат доволни.

-ГЕРБ обаче остана без основния си организационен играч – Цветан Цветанов. Това ще даде ли отражение оттук нататък?

-Това е и плюс, и минус. Аз винаги съм казвал, че Цветанов и цветановщината са един грозен цирей върху челото на всяка политическа формация. Минус от чисто организационен аспект и плюс в имиджов аспект. Цветанов засега дава индикации, че иска да шава, да мърда, но това е едно силно надценяване на неговите възможности.

-Той направи център за анализи. В същото време центърът на Иван Костов приключи работа. В този смисъл - този на Цветанов ще просъществува ли ?

-Този център за анализи няма никакъв аналитичен смисъл. Той има смисъл на център, в който да се развее едно алтернативно знаме в ГЕРБ-пространството. И да се привиква вътрешната опозиция, да се пуска слаб ток, за да не замре.

-Казахте - парадоксално, че ГЕРБ не загуби властта през 2019 г. А какво е обяснението за това? 

-Обяснението е в липсата на алтернатива. Основната опозиционна партия БСП като че ли не успява да напипа пулса на времето. Избирателят не намира политическа алтернатива. Всичко това ясно се вижда в изборната активност. ГЕРБ спечели евроизборите с 600 000 гласа – това са едва 10% от избирателите! А в София – с 20 000 гласа отгоре: това са по-малко от 2% от имащите право на глас... БСП продължава да не може да напита ваксата, за да събере надеждите на избирателите.

-БСП остава начело с Корнелия Нинова – но тя докога ще издържи на натиска отвътре?

-Подозирам, че ще продължи същата тази битка на Нинова с опозицията. Което не предвещава нищо добро за партията. Самата битка в този мащаб беше грешка. Да, Нинова трябва да обнови партията, да намери нови хора, нови съратници, но тя се концентрира изцяло в хората, които бяха нарочени за противници. Основната сила на партията отива в тази битка, а не в лансирането на идеи – какво ще правим с властта. Дори ако вземете „Визия за България” – това нещо от 68 страници е нечетимо, то трябва да се предаде на прост език на избирателите! БСП се държи като всенационална партия. А обществото е разделено. Да, има ги тези, които просперират и са близо до властта. Но същевременно с това има огромна маса, 2 милиона избиратели, които мизерстват. Които се чудят дали да си купят лекарствата, които лекарят им е предписал, или да си купят боб с наденица! И тези хора като че ли не присъстват в политическите програми.

-Според вас няма алтернатива - а Слави Трифонов? Ваши колеги социолози прогнозират трето място за него при избори?

-Трето място... Още нищо не е направил, партията дори не е регистрирана... Да, има огромно търсене на алтернатива, огромна ниша за това. Според мен ”Няма такава държава правят грешка – защото се концентрират върху механизмите, а не върху целите. Ще правим референдуми, ще въведем мажоритарна система, ще избираме полицейските началници – но всичко това са механизми. Кажете каква е целта! Какво ще искаш да направиш с властта!

-А пред ДПС какво предстои? И те имат конференция през април.

-Пред ДПС стои същият проблем – загуба на доверие и лице. Преди години ДПС на парламентарни избори взимаше до 600 000 гласа, а сега се сви до 300 000. Независимо че преодоляха пробмлемите с ДОСТ и опитите за създаване на алтернативни формации. Въпреки това не забелязваме някакъв особен прираст при тях – което естествено се дължи на загуба на доверие. Това е техният проблем – като на всички останали формации.

-Как прочетохте коледната реч на Ахмед Доган – прозира ли някакво ключово послание за 2020 г.?

-Единственото послание, което прозира, е назоваването на този проблем – за загубата на доверие на избирателите в политическите елити. В това число и ДПС. Избирателите като че ли са разочаровани от т. нар. Демократични механизми, не вярват на политическия естаблишмънт, което вещае сериозни трусове в бъдеще. Нещо, което между другото казва и президентът Радев.

-Казвате трусове, а Доган загатва за възможност за предсрочни избори?

-Всичките тези скандали и трусове, за които споменах в началото, не са някаква случайна игра на опозицията, на зли сили и международната общност. Всичко това е продукт на некадърност, на алчност и безхаберие на т. нар. аминистрация. Проблемите са там. След 10 години на негативна селекция в крайна сметка имаме една много, много, много зле работеща администрация, която непрекъснато генерира и генерира нови и нови скандали... Да, няма алтернатива, казва Доган, но едновременно с това скандалите непрекъснато торпилират общественото търпение и то може да избухне във всеки момент. Това е причината, поради която са напълно възможни предсрочни избори. Вземете посдледния скандал – с източването на язовир Студена и оставянето на 100 000 души на сухо. Още един такъв скандал – продукт на безхаберието на администрацията – и познайте какво ще се случи. Ще дойдат нови избори, на обществото ще му писне и ще каже – стига вече!

-Споменахте Радев – конфликтите между тях двамата с Борисов ще продължат ли и през 2020г.?

-Без съмнение. Причината е много проста – г-н Борисов непрекъснато акцентира на успехи, успехи, успехи, без да си дава сметка как звучи всичко това в ушите на тези 2 милиона души, които са ударени от живота много тежко. На всички тези хора се явява говорител Румен Радев. При това положение няма начин да няма конфликт между единия и другия.