Кольо Колев пред Lupa.bg: ПП-ДБ се мъчат отново да играят невинната девица

До два-три дни ще стане ясно, че властта си продължава, казва социологът

Политика
16:30 - 06 Март 2024
3604
Кольо Колев пред Lupa.bg: ПП-ДБ се мъчат отново да играят невинната девица

-Г-н Колев, защо Николай Денков избърза с оставката си? ГЕРБ веднага скочиха, че се прави умишлено, когато Борисов и Габриел са на конгрес на ЕНП?

-Това са техни дребни игри. От това дали оставката ще е на 6-ти или 7-ми, де факто не произлиза нищо съществено. Тъй като този кабинет продължава да работи до съставянето на нов. Тези боричкания – дали ще се подпише т. нар. „муморандум” или коалиционно споразумение, за Външното министерство, дали Ники ще пътува... – всякакви такива неща честно казано слабо вълнуват обществеността.

-Защо тогава от ГЕРБ веднага реагираха с въпроса – ПП към избори ли тласкат нещата?

-Идеята с изборите служи като тояга, с която те се опитват да удрят върху ПП-ДБ. По простата причина, че е съвършено ясно, че ПП-ДБ са в слаба позиция и, ако отидат на едни предсрочни избори, нещата ще бъдат много тъжни за тях.

-Т.е., ГЕРБ ги плашат с идеята за избори?

-Да. И в този смисъл ГЕРБ казват – ето, те ни тласкат към избори... Така че, ако не дай си Боже се случи да има избори, вината няма да бъде тяхна, а ще бъде на ПП-ДБ. Които пък на всичко отгоре ще си понесат и последиците от самите избори. Така че такива дребни игри не е ясно кому са нужни. 

ПП-ДБ се мъчат отново да играят тая игра на невинната девица, която, виждате ли, е принудена да съжителства зорлем с ДПС на Делян Пеевски и Бойко Борисов ей така, в името на големите идеали, а не в името на упражняването на власт.

От друга страна ГЕРБ казват – айде стига, поиграхте си 9 месеца, бидейки по-малката политическа формация, искате да вземете 100% от властта! Айде стига толкова! Това са такива игри като че ли за пред избирателите на съответните партии. Но, страхувам се, дори твърдите симпатизанти на отделните партии едва ли се вълнуват особено от тези странни телодвижения, които те изпълняват.

-В такъв случай кога ще е развръзката? Кога ще е ясно продължава ли правителството или не – до седмица, две, до края на март?

-Мисля, че съвсем скоро, в близките два-три дни. Виждаме, че в последно време и двете страни са намалили децибелите и казват – всъщност това е една оферта, трябва да се постигне съгласие... ПП казват – да, ГЕРБ са приели голяма част от нашите приоритети; от друга страна Бойко Борисов казва – партията ни е мила, но държавата ни е по-мила... Ясно се върви към една или друга форма на споделяне на властта. Даже ще бъде двойна коалиция или тройна такава със скритото участие на Делян Пеевски – по-склонен съм да мисля второто.

-С една дума: до два-три дни става ясно, че властта си продължава нататък? 

-Точно така.