Кольо Колев пред Lupa.bg: Радев показа, че няма да участва пряко в политиката

Политика
12:30 - 01 Февруари 2021
4431
Кольо Колев пред Lupa.bg: Радев показа, че няма да участва пряко в политиката

Освен новината, че двойката Румен Радев - Илияна Йотова ще се кандидатират за втори президентски мандат, има и втори пласт – че Радев няма да участва пряко в политиката и няма да прави свой политически проект. Това коментира пред Lupa.bg социологът Кольо Колев.

Според него моментът държавният глава да прибегне до този ход е съвсем навременен, защото президентските избори са през есента и времето за тях наближава. Колев смята, че Радев е избрал тази форма да оповести кандидатурата си, за да покаже своята независимост от политическите играчи на българския политически терен.

„Това, че президентът не изчака решението на БСП, ясно показва, че той не е чист кандидат на БСП – той е подкрепен от БСП. За него няма никакъв проблем отново да бъде издигнат от инициативен комитет, както и преди. Тук непрекъснато се говори, че едва ли не, че ако БСП не подкрепи Радев -  той нямал никакви шансове. Това е меко казано несериозно.

БСП не може да си позволи да не подкрепи Румен Радев. А ако тръгне на този ход, това би било политическо самоубийство”, коментира още социологът.

Кольо Колев очаква реакцията на БСП да бъде скромна, без изхвърляния. „Те не са в силни позиции. За тях неподкрепата за Румен Радев би било още един взрив вътре в рамките на партията. Не смятам, че ръководството на БСП може да си го позволи”, подчерта отново той и припомни, че държавният глава винаги се е разграничавал от БСП и това е внасяло напрежение в отношенията му с лидера на партията Корнелия Нинова. 

Снимка: Агнес Методиева