Кольо Колев вижда нови избори като лек за крясъците и разделението

Социологът нарече "безумие" опита за връщане на хартиените бюлетини

Актуални новини
08:35 - 28 Октомври 2022
2522
Кольо Колев вижда нови избори като лек за крясъците и разделението

"Целият дебат в парламента, яростната конфронтация понякога за нищо, понякога безсмислена, няма излъчването, че това нещо може да заработи съвместно. Има формули, които казват, че може да има правителство, но по-скоро ще се печели време за приемане на неотложности и ще предстоят нови избори". Това каза пред БНР социологът Кольо Колев. 

И посочи, че би било хубаво "разумът да дойде още след тези избори, но това не се вижда":  

"Може би едни следващи избори ще ни донесат повече разум, примирение и по-малко крясък... 

Партиите са се хванали в един морален капан - още преди изборите всяка партия се легитимира с отблъскване от другите. И сега, като тръгнат да правят форма на коалиция, то тя ще изглежда в очите на хората като коалиция между "мошениците, крадците, лъжците". И едно такова управление би имало доста съмнителен авторитет". 

"Стефан Янев няма самочувствието да лидерства с 12 депутати. "Български възход" вижда реалната възможност третият мандат да дойде при тях. Има шанс да бъдат натоварени със задачата да съставят компромисно правителство. Партията на Корнелия Нинова ще играе за участие във властта, защото БСП има вътрешнопартийни проблеми. Едно такова желание може да бъде посрещнато добре както от ГЕРБ, така и от ДПС, които ще търсят начин за излизане от изолацията", коментира още Колев. 

Според него се оформя мнозинство за връщане към хартиените бюлетини, "което значи отново връщане на същите безумия".