Кольо Парамов пред Lupa.bg: 3 пъти по-ниски лихви, като влезем в еврозоната !

Актуални новини
17:00 - 28 Януари 2020
5531
Кольо Парамов пред Lupa.bg: 3 пъти по-ниски лихви, като влезем в еврозоната!

Когато България влезе в еврозоната, в страната ще имаме три пъти по-ниски лихвени проценти. Тази оптимистична прогноза направи пред Lupa.bg финансистът Кольо Парамов.

Той е убеден, не понижението на лихвените проценти ще засегне всичко – включително потребителските и ипотечните кредити.

„А инвестиционните лихви ще бъдат дори 4 пъти по-ниски – ще са 2%, а не 8%, както досега”, коментира още финансистът. 

Според Парамов, ако България е в еврозоната, европейските инвестиции в страната ни също се отбележат драстичен скок.

„5 пъти повече ще са инвестициите в България, когато приемем еврото! Сега никой от ЕС не иска да дойде у нас да инвестира в левове, защото не знае каква ще е разликата утре по отношение на инвестираното евро. А ако сме в еврозоната, ще бъде много по-лесно да се инвестира в България, отколкото в Белгия”, обясни Кольо Парамов.

Той припомни, че в момента европейските инвестициите в страната ни са между 500 млн. и 1 млрд. евро годишно, като последните 2 години даже има спад.

„С толкова малко инвестиции България не е за никъде! В страната трябва да се инвестират от ЕС годишно между 7 и 9 млрд. евро, за да могат да се повишат заплатите, да се повишат отчисленията в пенсионния фонд и да има коренно различна доходна политика. Сега тя е сгрешена”, продължи с разсъжденията Парамов.

Финансистът успокои, че опасенията от хиперинфлация са неоснователни.

„Невъзможно е да се развърже курсът лев-евро, никой няма да им разреши”, категоричен е той.

Според Парамов истерията в обществото по темата е била предизвикана заради вкарването на темата в парламента тихомълком - през задния двор.