Кольо Парамов пред Lupa.bg: БГ вариантът на закона "Магнитски" ще вземе главата на Кирил Петков

Личности
15:30 - 30 Май 2022
9235
Кольо Парамов пред Lupa.bg: БГ вариантът на закона "Магнитски" ще вземе главата на Кирил Петков

Кольо Парамов е български финансист, бивш главен ревизор на БНБ. Пред Lupa.bg той говори за закона "Магнитски" и защо трябва да има български вариант.

- Г-н Парамов, българският вариант на закона "Магнитски" миналата седмица беше една от най-обсъжданите теми у нас. Защо за страната е добре да бъде приложен този закон?

- Законът "Магнитски" се предлага точно във времето, в което предполагах. През март написах две писма до президента Радев. Във второто писмо горещо препоръчах президентът да започне целева подготовка на операция "Чисти ръце" в България. Такава операция е абсолютно необходима, защото създаненият от Иван Костов 1997-2001 г. и продълженият по време на Царя и по времето на Станишев български капитализъм, е вулгарна държавна система за натрупване на капитал.

Тази капитал се нуждае от коренна промяна и това не може да се случи без операция "Чисти ръце". За да има тази операция, трябва да има подробно разработен закон, постъпващ на база правните условия и ангажименти на ЕС, както функционират и както операция "Чисти ръце" бе проведена в Италия. Над 250 човека в Италия влязоха в затвора, половината бяха депутати. След тази операция нещата и в държавен, и в политически план достатъчно се изчистиха от зловредните елементи и всяко нещо започна да си отива на мястото в законов порядък. Зловредните хора са елиминирани, вкарани в затвора, с конфискувано имущество.

Така изчистена държавата започва да работи по един коренно различен начин. 

- Дали у нас може наистина да бъде приложена такава операция?

- Никой в България не вярва, че "Чисти ръце" ще бъде приложена и у нас. Когато излезе този закон миналата седмица на дневен ред всички започнаха да се питат- кой е авторът на този закон, по какъв начин правителството е включено в разработката на закона, какво времетраене му дават, защо този закон е излишен, защо този зкон е фашистки- той така беше определен от някои хора.

Никой обаче не зададе обратния въпрос- вие искате да промените смисъла и състава на управлението чрез друг тип държава или вие искате да работи олигархията по този нагъл начин. Разликата е в самата концепция и в обяснението кой кой е и какъв е. 

- Вие говорите като че ли сте един от авторите на закона...

- Не съм толкова близко до настоящата власт, за да имам толкова приоритетни възможности и да се намеся в авторовата част на закона. Аз смятам, че той е необходим от гледна точка осъзнаване на голямата задача и се надявам доста правни специалисти, които има страната да надделеят с оценката си по отношение на тази необходимост. Приемайки тази необходимост като целесъобразна за промяната на условията на държавата, трябва да осъзнаят тази необходимост и да тръгнат напред. 

- Защо вчера Любомир Карамански с негодувание обяви, че Асен Василев е участвал в работна група за закона?

- Асен Василев би трябвало да участва, обаче не е очаквал такова раздразнено поведение в парламентарните групи и други личности, които по един задкулисен начин вкараха антирекламата на самия закон. Тук трябва да отбележим, че ако ние не осъществим операция "Чисти ръце", има голяма вероятност в следващите години нещата да се изродят в много тежка криза.

Неслучайно Румъния взе сериозин мерки и осъдиха десетина министри и дори министър-председатели. Наложи се да бъдат тикнати в затвора хора на високо ниво на държавното управление, за да може да дойде дисциплиниращият ефект.

Представяте ли си, ако при нас се проверят всички съдии един по един по отношение на взети определени решения и се забележи при някои от съдиите огромна собственост и се установи произхода на техните пари, които са били взети заради определени решения за сметка на които са взети тези пари, то България би станала коренно различна държава. 

- В този ред на мисли какво ще се случи идните месеци с правителството?

- Аз смятам, че по начина, по който се стартира българският вариант на закона "Магнитски", е подготовка за свалянето на сегашния премиер Кирил Петков. Няма да се учудя, ако Петков идните седмици бъде подложен на силна кампания. Неслучайно ДПС подготвиха умело нещата, за да привлекат вниманието на олигарсите, да имитират една много голяма заинтересованост, защото Кирил Петков се е поувлякъл и е направил изказвания против групата на ДПС и в обратен план те реагираха много яко.

Защото един закон "Магнитски" първо ще прихване техния лидер Ахмед Доган и ако това се случи, то раздразнението в групата на ДПС ще бъде доста солидно. Защото Доган се възползва от всички права на безконтролвата държава, нагнетявайки отношенията между олигарсите. 

- Като ще последва след свалянето на Петков?

- Вероятно свалянето на Кирил Петков ще бъде последвано от нов модел на коалиция, която при всички положеня ще желае да се навърже в нова схема. Защото те не искат избори. Всички в момента са вързани на една въдица и те ще направят всичко възможно да махнат Петков, да сложат Василев само и само да не допуснат отиването на нови избори.