Командироват над 700 души за изборите в чужбина

В 245 секции в чужбина ще се гласува с машини

Новини
12:37 - 23 Май 2024
2111
Командироват над 700 души за изборите в чужбина

„Вероятно над 700 души ще бъдат командировани за организация на изборите в чужбина”. Това заяви зам.-министърът на външните работи Иван Кондов на брифинг за организация на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни. „Имаме всички разрешения от държавите, където се изисква разрешителен режим за организиране на избори”, обясни дипломатът.

В 245 секции в чужбина ще се гласува с машини, очаква се те да бъдат получени и изпратени зад граница, каза той. Избори зад граница се организират в 60 страни със 769 секции. От тях в 378 ще се проведат избори и за Европейски парламент. 

Вотът за ЕП се провежда в страните членки на ЕС, а извън тях – само в дипломатическите представителства. Кондов подчерта, че има места, където от МВнР командироват повече хора, защото там няма достатъчно български представители, които да организират изборите. Той даде пример с Алжир, където има само един български дипломат.

„Всички срокове, които имаме по Изборен кодекс, са били спазени – както от МВнР, така и от колегите ни в дипломатическите и консулските представителства. Това е свързано с много работа и през почивните дни”, допълни Кондов.