Комендантски час за 3 дни в Херсон

Информацията разпространи кметът Олександър Прокудин

Украйна
13:55 - 03 Май 2023
2168
Комендантски час за 3 дни в Херсон

Украинските власти съобщават, че движението на всички превозни средства в Херсон ще бъде напълно забранено за 58 часа.

Комендантският час ще влезе в сила от вечерта на 5 май и ще важи до сутринта на 8 май.

Информацията разпространи кметът Олександър Прокудин. "През тези 58 часа движението и пребиваването по улиците на града е забранено. Градът също така ще бъде затворен за влизане и излизане", съобщи Прокудин. Той твърди, че това се прави, за да се подпомогнат органите на реда в работата им.

В първите месеци на войната през 2022 г., украинските власти периодично обявяваха такъв комендантски час в различни, предимно по-големи, градове, включително и столицата Киев. Целта на тези "прозорци" беше да се неутрализират с по-малко риск за цивилното население, подривни групи, които са проникнали в градовете. Именно така се смята, че специалните служби са успели да неутрализират заплахата за живота на украинския президент Володимир Зеленски, за когото в последствие бе съобщено, че е бил под риск поне няколко пъти.

Тази сутрин около 11 часа местно време руската армия е ударила голям строителен хипермаркет, единственият работещ такъв в Херсон. Според пресслужбата на министерството на вътрешните работи трима души са загинали, а четирима са ранени при удара. Всички те са били или служители на магазина, или клиенти.

Херсон бе един от градовете, окупирани от руската армия, но върнати при контраофанзивата през есента на миналата година. Тогава руската армия се изтегли на източния бряг на Днепър, а Украйна си върна контрола над западния. Миналата седмица ISW потвърди на база снимки, че украинската армия е успяла да премине от другата страна на реката, край Олешки, макар и това да не означава завземане на позиции.

На снимката, публикувана Спасителната служба на Украйна, се вижда хипермаркетът "Епицентър". Той се намира на малко повече от два километра от река Днепър, която в момента е фронтова линия.