Комисарят по здравеопазването пристигна у нас, приключи умъртвяването на прасетата

До два месеца трябва да приключи дезинфекцията във всичките четири свинеферми, където успя да проникне вируса

Новини
13:41 - 10 Септември 2019
1721
Комисарят по здравеопазването пристигна у нас, приключи умъртвяването на прасетата

У нас днес пристига Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Заедно със земеделския министър Десислава Танева, той ще участва в среща на експерти по въпросите на африканската чума по свинете.

Форумът ще събере информация за възникналите огнища на заболяването в Европа и ще координира действията за справяне с проблема. Според Андрюкайтис ситуацията с африканската чума у нас остава много сериозна. Тревожен сигнал е и проникването на вируса на сръбска територия. За да се ликвидира опасността, еврокомисарят настоява строгите мерки за ограничаване на заразата у нас да бъдат продължени.

Междувременно в свинекомплекса в Голямо Враново приключи евтаназията на всички животни. Нови огнища на заразата не са регистрирани в района.

За два месеца в Русенско са евтаназирани над 93 хиляди прасета след регистрирането на първото огнище на Африканска чума.

През миналата седмицата бяха умъртвени 5781 животни.

До два месеца трябва да приключи дезинфекцията във всичките четири свинеферми, където успя да проникне вируса. Продължава и изплащането на обезщетенията на собствениците, които доброволно са заклали прасетата си.

640 са стопаните, които са обезщетени до момента от 787. От тях, 211 стопани са обезщетени с плащане на място в кметствата.

От Областната дирекция по безопасност на храните увериха, че към момента няма нови регистрирани огнища на африканска чума по свинете в област Русе. Въпреки приключилото още в края на август бедствено положение в региона ситуацията продължава да се следи внимателно и в другите незасегнати от заразата свинекомплекси - в Юделник, където има 18 000 прасета и по-малките ферми в Щръклево, Писанец и Борово, където се отглеждат - по 1 500 животни.