Комисия към МС решава за помощите на пострадали от наводненията

Искания за 90 млн. лева са постъпили в междуведомственото звено

Новини
07:48 - 10 Февруари 2022
1386
Комисия към МС решава за помощите на пострадали от наводненията

Предложения за финансиране на обекти, пострадали от наводненията през декември миналата година ще разгледа  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщават от областната администрация в Смолян.

В Междуведомствената комисия са постъпили искания за близо 90 милиона лева. Извън тях има обекти от предходни периоди, които не са били финансирани – за още близо половин милиард лева.

От Министерския съвет уточняват, че спешно финансиране от държавата ще получат обекти, които са потенциално опасни, и за които е представена необходимата проектна документация.

Анализите показват, че основна причина за авариите са лошото поддържане на реките през последните десетилетия, както и отдаването на концесия за добив на инертни материали от коритата на реките.

Очаква се Междуведомствената комисия да вземе решение за отпускане на средства и за строежа на пропадналия път до Триград. Парите са заделени,  потвърди вчера премиерът Кирил Петков.

„Има отделени средства за пътя в Триград, не сме се бавили до този момент. Имаше процес на проектиране, вървеше процесът за избиране през обществените поръчки на изпълнителя и сега ще има и средства, така че искам да уведомя тези хора, които нямаха достъп по правилен начин, че това ще бъде поправено в най-бърз срок“.