Комисия "Ревизия" въртя на шиш 3 часа Теменужка Петкова

Политика
20:50 - 28 Април 2021
10638
Комисия "Ревизия" въртя на шиш 3 часа Теменужка Петкова

Повече от 3 часа продължи изслушването на енергийния министър в оставка Теменужка Петковав в т.нар. комисия по ревизията на Народното събрание, чийто председател е Мая Манолова (Изправи се! Мутри вън!). 

Петкова беше привикана в зала заедно с Владимир Малинов - изпълнителния директор на "Булгартрансгаз", от която Манолова изиска десетки томове материали за Турски поток. Тъкмо това беше темата на изслушването днес, а според министърката в оставка - злоупотреби по проекта няма, а транзитните такси били договорени с огромен дивидент за България.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"  Владимир Малинов заяви, че проектът е бил изцяло в интересите на държавата и е бил реализиран в пълен синхрон с европейското законодателство.

Спорен въпрос се оказа предоставянето на информацията от страна на Министерството на енергетиката на дигитален носител, като разговорите продължават.

Любопитният детайл е, че Петкова се оказа в неведение, че Българската армия се занимава като подизпълнител със строителството. 

Още миналата година журналисти от затворения "Бивол" разкриха, че 55-и инженерен полк се занимава с логистиката. 

Проектът “Турски поток” за пренос на руски природен газ до Европа минава по дъното на Черно море до Турция, а оттам през България и Сърбия трябва да се свърже с европейската газоснабдителна мрежа. Той замества прекратения проект “Южен поток”, който не отговаряше на европейското законодателство. При пълно натоварване “Турски поток” трябва да пренася 31,5 милиарда кубически метра природен газ годишно към Югоизточна Европа, но е под постоянните удари на САЩ и част от европейските страни-членки.