Комисия в НС обсъжда на второ четене платения отпуск за бащите

Основната цел е подобряване на възможностите за съвместяване на трудовите и семейните задължения

Новини
08:19 - 27 Юли 2022
1886
Комисия в НС обсъжда на второ четене платения отпуск за бащите

Парламентарната социална комисия ще обсъжда на второ четене проекта за промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат два месеца платен отпуск за бащите до навършване на 8-годишна възраст на детето.

Отпускът може да се ползва наведнъж или на части. Промените бяха приети на първо четене в  пленарната зала преди седмица. Предвижда се текстовете да влязат в сила от 1 август.

Вносител на проекта е Министерският съвет, а основната цел е подобряване на възможностите за съвместяване на трудовите и семейните задължения.

Срокът за предложения между първо и второ четене беше три работни дни и изтече на 25-и юли. Такива предложения не постъпиха от нито една парламентарна група.

Приетите на първо четене текстове на проекта предвиждат бащите и осиновителите да имат право на новия вид отпуск от два месеца, ако не са ползвали прехвърлен от майката или осиновителката отпуск за отглеждане на дете.

Който иска да ползва отпуска, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително. По време на отпуска ще се получава обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

С изменение в Закона за здравното осигуряване се урежда и здравното осигуряване на лицата, ползващи този вид отпуск, като вноската е за сметка на работодателя.