Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промените в Закона за хазарта

Новини
16:20 - 21 Юли 2022
2182
Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промените в Закона за хазарта

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание гласува днес на второ четене промените в Закона за хазарта.

Законопроектът, предложен от Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов от "Има такъв народ" (ИТН), предвижда разширяване на обхвата на хазартните игри, организирани от ДП "Български спортен тотализатор" (БСТ), като към тях се включат и игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти.

Разширяването на портфолиото ще доведе до повече средства за физическото възпитание, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или изграждане на нови спортни съоръжения в държавните и общинските училища, посочват в мотивите си вносителите. Според тях промяната ще доведе и до оптимизиране на финансовите резултати и на самото държавно предприятие.

Със законопроекта се регламентира също организирането на хазартни игри от тотализатора чрез пунктове за приемане на залози и чрез устройства на самообслужване.

Между първо и второ гласуване са постъпили две предложения, отразени в закона.

Първоначалният текст за общия брой на пунктовете, който да не надвишава 3000 на територията на страната, с цел да се избегне неконтролируемото разпространяване на хазартни игри от държавното предприятие, беше променен на 4000 по предложение на Йордан Цонев от ДПС.

Що се отнася до рамката колко от тези пунктове могат да бъдат дадени на външни лица, процентът на който се съгласиха депутатите беше 15, въпреки предложените от вносителите 65 процента.