Комитата иска от Фандъкова парк "Анна Политковская"

Кметът на "Лозенец" предлага да се махне композицията на Моста на дружбата

Политика
18:37 - 07 Май 2020
3000
Комитата иска от Фандъкова парк "Анна Политковская"

Кметът на столичния квартал "Лозенец" Константин Павлов - Комитата изпрати писмо с предложение до Йорданка Фандъкова за премахването на символите на тоталитаризма от района.

"По повод Деня на Европа - 9 май, в предлагам да осъществим съвместна инициатива, насочена към утвърждаването на демократичните проевропейски ценности и свързаните с тях символи, като важна част от ангажиментите ни към гражданите на столицата", се казва в писмото. 

Павлов, който бе издигнат за местните избори м.г. от ДБ, предлага създаването на парк "Анна Политковская" - "в памет на едни от най-смелите гласове в съвременната журналистика". Според него паркът трябва да бъде разположен на бул. "Черни връх" - между ул. "Йоан Екзарх" и ул. "Червена стена". Кметът на "Лозенец" предлага да се премахне паметника на окупаторите, т.нар. "костница", а тленните останки да бъдат препогребани, предава сайтът "Фактор". 

Павлов настоява още преоформянето на "Моста на дружбата" на булевардите "Драган Цанков" и "Граф Игнатиев", при което да бъдат махнати "унизителните скулптурни групи". Той предлага статуите да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.