Компания от САЩ търси газ в Северозапада върху 4000 кв. км

Актуални новини
20:28 - 07 Март 2022
7732
Компания от САЩ търси газ в Северозапада върху 4000 кв. км

На път е да избухне пореден скандал в Северозапада, този път свързан с мащабен проект за находище за търсене и проучване за нефт и газ под наименованието “Враца Блок1”.

Площта, която ще бъде засегната, е от колосалните 4000 кв. километра.

„Това е доста странно, при положение че според Закона за подземните богатства тези площи не могат да надвишават 200 квадратни километра“, коментира за zovnews.com инж. Димитър Куманов от сдружение „Балканка”.

Засегнатата територия ще мине от Драгоман през Своге до Угърчин, в това число и на поречията от Чупренска река и Нишава, през Лом, Огоста, Искър Панега, та до Вит.

За въпросното находище „Враца Блок 1” вече е стартирана процедурата по реда на ЗООС и се очаква преценка на компетентния орган за необходимостта от екологична оценка за цялостния работен проект за търсенето.

„Който живее в тези територии, да се готви за същото, както беше и в Добруджа с добива на шистов газ, който май нямаше да е добив на шистов газ с фракинг, а щеше да е просто добив на шистов газ с фракинг.

Прочее, понеже Стратегията за развитие на минната индустрия 2030 не е подложена на ЕО и ОСВ, то за такава огромна площ екологичната оценка е задължителна за проекта за търсенето, както е задължителна и оценката за съвместимост със стоте зони в Натура 2000, които ще бъдат засегнати.

Научихме за това от поредното чутовно становище на директора на Басейнова Плевен – Петър Димитров.

Становището трябва да е за това – дали според Басейнова Дирекция е необходима екологична оценка, а той е написал становище за допустимост спрямо ПУРБ и ПУРН, но него ще го коментираме по-нататък“, коментира още инж. Куманов.

Засегната територия е показана на карта, която може да бъде видяна в сайта на Министерство на енергетиката.

Проверка установи, че зад газодобива стои амepиĸaнcĸaтa компания ЅРМ, която влoжила в пpoyчвaниятa 7,4 млн. eвpo бeз ДДC и щe зaплaти нa дъpжaвaтa бoнyc в paзмep нa 210 xил. eвpo бeз ДДC пpи пoдпиcвaнe нa дoгoвopa зa тъpceнe и пpoyчвaнe в плoщтa, paзпoлoжeнa нa тepитopиятa нa Ceвepoзaпaднa Бългapия.

Cpoĸът зa пpoyчвaнeтo e 5 гoдини, a ĸoнцecицятa зa дoбив e 35 гoдини c възмoжнocт зa yвeличaвaнe oт oщe 15 гoдини.