Компенсацията за скъпия ток - за всички небитови потребители

Новини
14:09 - 06 Декември 2022
2166
Компенсацията за скъпия ток - за всички небитови потребители

Компенсацията над 200 лева за мегаватчас ще бъде за всички небитови потребители, присъединени към мрежите на ниско, средно и високо напрежение.

Това приеха депутатите с проекта на решение парламентът да възложи на правителството да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти, внесен от Драгомир Стойнев от БСП.

От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо, че може да се блокират всички помощи. Проблемът става сериозен, докато не получим и разрешение от ЕК, което може да отнеме между 4 и 6 месеца. Затова Драгомир Стойнев предложи помощта да бъде 200 лв. за мегаватчас за всички небитови потребители:

"За нас, разбира се, от левицата, са важни, тези студени месеци - знаете, че голяма част от общините говорят и за дървени ваканции, тъй като са притеснени от високите цени на ел. енергията - така че ясли, детски градини наистина да бъдат спокойни".

Според Владислав Панев от "Демократична България" праг от 200 лева за мегаватчас ще бъде непосилна тежест върху българската държавна енергетика:

"Въвеждайки таван от 200 лв. това означава рязко намаляване на стимулите за инвестиции в енергийна ефективност, във ВЕИ технологии".

Според Асен Василев от "Продължаваме промяната" няма да има приходи за тази компенсация.

"Ще приемем програма за компенсации без гарантиран приход във Фонда за енергийна сигурност".

Делян Добрев от ГЕРБ поясни, че няма такава опасност.

"Към момента има точно толкова източници за компенсиране, колкото имаше лятото, когато приехме, за първи път, тази програма за компенсации. Редът, по който ще се генерират средства във Фонда за енергийна сигурност си стои такъв, какъвто си беше преди. Приемането на регламента ще означава, че не само държавните предприятия - АЕЦ "Козлодуй" и НЕК - които досега даваха парите и тези пари ни стигаха, а и другите производители ще се включат във вноски в този фонд".