Компютърна томография изследва как са правени египетските саркофази

Чрез сканирането учените са успели да установят кухини в дървото, които са били запълнени с гипс като част от подготовката за украсата на саркофазите

Новини
18:06 - 21 Май 2023
4070
Компютърна томография изследва как са правени египетските саркофази

При щателно планирана операция, чието организиране е отнело пет месеца, в петък от Израелския музей в Йерусалим бяха пренесени два капака на саркофази, датиращи от над 2000 години от древен Египет, за да бъдат подложени на компютърна томография, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Част от ценната египетска колекция на музея, тези капаци за саркофази, издялани от дърво от явор, бяха подложени на изследване в медицинския център "Шааре Зедек" в Йерусалим, за да се разкрият техниките, използвани от майсторите при създаването им преди хиляди години.

Сътрудничеството между музея и клиниката би могло да създаде прецедент за съчетаване на изследване на исторически артефакти с най-съвременни медицински технологии с цел по-добро разбиране на миналото.

Компютърната томография използва множество рентгенови лъчи, за да създаде напречни изображения на кости, органи и кръвоносни съдове. Обикновено те се използват за диагностициране на някои видове рак, сърдечни заболявания, кръвни съсиреци, счупени кости, нарушения при чревния тракт и гръбначния стълб, наред с други неща.

"Чрез сканирането успяхме да установим кухини в дървото, които са били запълнени с гипс като част от подготовката за украсата на саркофазите, както и участъци, които са били изцяло отлети от гипс, вместо да бъдат директно издълбани от дървото", казва Нир Ор Лев, уредник на отдела за египетска археология в Израелския музей.

"Изследването хвърли светлина върху майсторството на древните занаятчии, отговорни за създаването на тези капаци на саркофази, като по този начин значително допринесе за изследвания ни, които продължават", каза той.

Капакът на първия саркофаг, принадлежащ на церемониален певец на име Лал Амон-Ра, датира от около 950 г. преди Новата ера (пр.н.е.). Върху капака са изписани думите "Джед-Мот", представляващи името на починалия, заедно с благословия. Капакът на втория саркофаг, датиращ от периода между VII и IV в. пр.н.е., някога е принадлежал на египетски благородник на име Петах-Хотеп.

"Не всеки ден човек става свидетел на сливането на славна история и технологичен напредък в областта на медицината", казва Шломи Хазан, главен рентгенолог в отделението по образна диагностика на "Шааре Зедек".

"Сканирането с висока разделителна способност ни позволи да разграничим различни материали, като дърво, мазилка, както и кухини. Освен това сканирането на напречни сечения разкри пръстените на дърветата и бяха създадени триизмерни реконструкции, които да помогнат на изследователския екип да анализира състава на различните материали", каза Хазан.