КОМШАРЪТ Нова Каховка: Вижте как орките потопиха 600 къщи (СНИМКИ+ВИДЕО)

Русия е взривила язовира, за да попречи на украинските сили да преминат река Днепър

Русия
13:21 - 06 Юни 2023
7052
КОМШАРЪТ Нова Каховка: Вижте как орките потопиха 600 къщи (СНИМКИ+ВИДЕО)

В района на Нова Каховка в контролираната от Русия част на Херсонска област е обявено извънредно положение след пробива на язовирната стена в града Поне 600 къщи са били наводнени, а според назначения от окупаторите кмет град Нова Каховка е под вода.

Говорителят на южното военно командване на Украйна заяви, че Русия е взривила язовира, за да попречи на украинските сили да преминат река Днепър.

"Това е истерична реакция", каза говорителят Наталия Хуменюк на онлайн брифинг. "Те са били наясно, че движението на (украинските) отбранителни сили ще се осъществи и по този начин са се опитали да повлияят на отбранителните сили, така че преминаването на Днепър, от което се страхуваха, да не се случи".

По думите на украинския президент Володимир Зеленски руските сили са взривили водноелектрическата централа "Каховка" в Южна Украйна през нощта от вътрешността на съоръжението.

Според Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, разрушаването на язовира е фундаментално нов етап от руската агресия.
Данилов коментира, че Русия е преминала от опитите да оправдае нахлуването си в Украйна с това, което той нарече пропагандни митове, към открито деклариране на истинските си цели - "да съсипе Украйна, да убие украинци, да унищожи икономиката" и граждански "животоподдържащи структури". 

Русия отрича да е атакувала цивилни.

Кабинетът на главния прокурор на Украйна съобщи, че страната разследва взрива като военно престъпление и като възможно престъпно унищожаване на околната среда или "екоцид".

Прокурорите казаха в коментари, изпратени до "Ройтерс", че са започнали спешни разследвания на разрушаването на язовира.

Украйна е една от малкото държави, сред които е и Русия, които са криминализирали "екоцида" чрез вътрешно законодателство.

Киев определя екоцида като "масово унищожаване на флората и фауната, отравяне на въздуха или водните ресурси, както и всякакви други действия, които могат да причинят екологична катастрофа" в член 441 от своя наказателен кодекс.

Язовир Нова Каховка, превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Построено на река Днепър през 1956 г., по време на съветския период, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна.