Комунистът Меланшон решава изборите във Франция

Ветеранът на лявото остана на косъм зад Марин льо Пен

ЕС
18:15 - 12 Април 2022
2204
Комунистът Меланшон решава изборите във Франция

Левият ветеран Жан-Люк Меланшон се оказва човекът, който може да предопредели изборите на 24 април. Той остана на трето място на първия тур, малко след Льо Пен и нейните 23,1%, с резултат от 22%. Така неговите поддръжници могат да решат балотажа, а първата трудност пред Еманюел Макрон и Марин Льо Пен ще бъде да накарат тези хора да пуснат гласа си за тях.

Не гласувайте за Льо Пен - това призова Жан-Люк Меланшон, цитиран от в. “Гардиан”. Той обаче не даде подкрепа и за Макрон. Все пак отсъствието му на втория тур вероятно ще бъде в полза на Льо Пен.

В ранните часове на понеделник пък Меланшон още вярваше, че има шанс, тъй като резултатът му се приближи до този на Льо Пен. Накрая обаче екипът му призна поражението си. “Вярвахме, но по средата на нощта осъзнахме, че няма да успеем да стопим разликата. Изгубихме за 500 хиляди гласа”, каза Адриен Кентенен, депутат от партията на Меланшон “Непокорна Франция”. По негови думи следващата цел на партията ще бъдат парламентарните избори през юни, като се надяват да вземат мнозинството на Макрон.

“Може да сме в позиция да му предложим коалиция”, каза той и добави: “Това е най-вълнуващата надпревара досега”. А той се явява на президентски избори за трети път. С кампанията си сега и резултата той бетонира статута си на единствения силен глас в слабото и разединено френско ляво.

Една от целите на Меланшон е да върне работническата класа обратно от крайното дясно в лявото, макар до момента да не успява. “Или работническите квартали ще гласуват за мен на 10 април, или съм мъртъв”, каза той в кампанията си.

Политическата кариера на Меланшон започва още в студентските му години, когато се увлича по троцкизма. През 1968 г. участва в майските протести, като става лидер на недоволството в университета си в Бенансон.

Прекарва 32 години в Социалистическата партия, преди да основе своя собствена, отново лява. Раздялата му с партията нанася тежки щети на лявото във Франция - постоянни обвинения между непримирими политически структури, които се винят взаимно за затриване на лявото. На 35 г. става най-младия сенатор във Франция.