Комунистите в Русия: Национализация за McDonald’s и KFC, сменяме ги с държавни ресторанти

Новини
10:53 - 09 Март 2022
6589
Комунистите в Русия: Национализация за McDonald’s и KFC, сменяме ги с държавни ресторанти

Председателят на ЦК на партията на комунистите на Русия Максим Сурайкин предложи да се национализират ресторантите McDonald’s и KFC, да се поставят на тяхно място държавни ресторанти, предлагащи изключителни руски ястия, и да се използват портрети на Чапаев и Будьони и червени звезди за брандиране.

Това е отговор на новината от вторник, че McDonald's обяви, че временно ще затвори 850 заведения за бързо хранене в Русия заради ситуацията около Украйна и ще преустанови всички операции на пазара.

Както Крис Кемпчински, главен изпълнителен директор на корпорацията, обясни, всички 62 000 служители на McDonald's в Русия ще запазят заплатите си. Също във вторник американската компания Yum! Марки (марки KFC, Pizza Hut) заявиха, че са спрели инвестициите и развитието си в Русия, пренасочвайки печалбите „за хуманитарни цели“.

Сурайкин каза, че е изпратил апел на премиера Михаил Мишустин с предложение за национализиране на ресторантите на McDonald's и KFC, като на тяхно място се поставят държавни ресторанти, които предлагат изключително руски ястия.

„В отговор на недружелюбните стъпки на редица страни, предлагам да прехвърлим в собственост на Руската федерация всички помещения и съоръжения на McDonald’s и KFC“, каза Сурайкин пред агенцията.

Според него храната в тези кафенета била „вредна“, а самите те „носели печалба на онези държави, които сега се държат некоректно спрямо Русия“.

Той смята, че е необходимо да се отвори нова единна мрежа от здравословно хранене, като се използват изключително руски рецепти и домашни продукти за това.

„Нека се нарича например „Нашият отговор на Чембърлейн“: това повече от убедително ще демонстрира неизменността на антируската политика на някои държави. Убеден съм, че руският борш и котлетите ще бъдат толкова популярни, колкото бургери и пържени картофи.

Крайно време е да изхвърлим от страната си тази западна бърза храна и символиката на жълтите букви „М“ и профила на полковник Сандърс, който по принцип прилича на Троцки, което е отвратително за мнозина“, добави Сурайкин. За брандиране на нови заведения той предложи да се използват портрети на съветските командири Чапаев или Будьони, както и червени звезди.

„Нека чуждите партньори да видят, че техните санкции само събуждат историческата памет и самосъзнанието у народа ни“, смята политикът.

Според Сурайкин е необходимо да се идентифицират като цяло всички заведения за обществено хранене, кафенета и ресторанти, принадлежащи на неприятелски държави, незабавно да се национализират и да се включат в мрежата за обществено хранене „Нашият отговор на Чембърлейн“.