Кон за кокошка: Словакия дари на Украйна стара противовъздушна система и взе модерна от НАТО

Новини
13:17 - 09 Април 2022
3956
Кон за кокошка: Словакия дари на Украйна стара противовъздушна система и взе модерна от НАТО

Словакия дари своята противовъздушна система С-300 на Украйна, за да помогне на Киев да се отбранява срещу руската инвазия, съобщи премиерът Едуард Хегер.

Украйна призова западните държави да ѝ предоставят противовъздушно военно оборудване, за ѝ помогнат да отблъсне яростните руски атаки, които продължават вече втори месец.

"Мога да потвърдя, че Словакия дари противовъздушната си система С-300 на Украйна, въз основа на нейната молба за помощ за самозащита срещу въоръжената агресия на Руската федерация", написа Хегер в изявление по имейл.

Хегер, който днес е на посещение в Киев, каза също, че собствената отбрана на Словакия е подсигурена.

Член на НАТО, Словакия разполага с една батарея противовъздушни системи С-300, която наследи след разпада на Чехословакия през 1993 г.

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над каза днес, че Словакия ще получи четвърта батарея "Пейтриът", след като дари своя система С-300 на Украйна.

Според министерството батареята ще пристигне следващата седмица, като допълнение към вече получени батареи от Германия и Нидерландия през март, и ще остане в Словакия колкото е необходимо.

Зеленски спомена поименно С-300 по време на своето видеообръщение пред американския Конгрес миналия месец, искайки отбранителни системи, които да позволят на Украйна да "затвори небето" за руски военни самолети и ракети.

Членките на НАТО България, Словакия и Гърция имат системи С-300. По-рано Словакия каза, че е готова да даде своята система С-300 на Украйна, ако получи подходяща замяна, отбелязва Асошиейтед прес.