Концесионерът на "Летище София" се кани да съди политици

Актуални новини
13:05 - 12 Март 2021
2338
Концесионерът на "Летище София" се кани да съди политици

Бъдещият концесионер на "Летище София" - консорциумът "Софткънект", проучва юридическите възможности за противодействие на неверни твърдения от страна на политици по време на предизборната кампания. Това става ясно от прессъобщение по темата.

Вчера представители на БСП дадоха извънреден брифинг на "Позитано" 20, в който обвиниха правителството на Бойко Борисов, че освобождава концесионера от такси за първите години от договора.

В същия ден атака срещу договора за концесия дойде и от "Демократична България". Според съпредседателя на дясното обединение Христо Иванов става дума за класическа схема, зад "която никой не знае кой стои".

Последва извънредно изявление в централата на ГЕРБ на транспортният министър Росен Желяков. Той твърди, че Европейската комисия вече е нотифицирала отлагането на плащането, тоест то е разрешено, а в мотивите е записано, че големият риск в кризата се поема от концесионера, а не от държавата.

Днес в съобщението си до медиите концесионерът обяснява, че многократно се представят неверни твърдения в опит да се навреди на репутацията им и на репутацията на партньорите в консорциума, които са международно признати икономически и индустриални оператори в Европа.

От консорциумът изтъкват, че

"противно на това, което се твърди публично, не се предвижда опрощаване, а само отлагане на заплащането на годишните концесионни възнаграждения, дължими за първите 10 години от срока на концесията.

Това е абсолютно необходимо, за да се запази финансовата устойчивост на летището, да бъде заплатено първоначалното концесионно възнаграждение и да бъде изпълнена мащабната инвестиционна програма, включително изграждане на нов Терминал 3, въпреки драстичния спад на въздушния трафик".

"Софткънект" сключи договор за концесията на летище София през юли 2020 г. тръжна процедура, която продължи 2 години и бе проведена от българската държава с подкрепата на международни организации и след отхвърлянето на две инстанции от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд на жалби, инициирани от другите участници.