Концесията на летището в Русе отива на съд

Общество
16:11 - 27 Февруари 2023
1952
Концесията на летището в Русе отива на съд

Странната процедура, по която местната власт буквално подари русенското летище на частен консорциум, отива на съд. Административният съд в Русе вече е образувал дело срещу решението на общинския съвет да предостави безвъзмездно аеропорта в село Щръклево на "Еърпорт Русе" ООД за срок от 10 години.

Жалбата до съда е подадена от представители на "Продължаваме промяната" начело с Рена Стефанова, бивш депутат. Те твърдят, че одобрената от общинарите "сделка" е незаконна. В общи линии възраженията са следните:

Решението на мнозинството в общинския съвет е взето прибързано, по "експресна процедура". Освен това то заобикаля обичайния начин за предоставяне на стопанисването на публични стратегически проекти като летищата на частни компании - концесиониране. При концесиите частният стопанин подписва договор с ясно разписани ангажименти - вкл. инвестиции, финансови показатели и т.н., и плаща концесионни такси.

В случая с летището край Щръклево има само "намерения" за инвестиции и обещания, че някой ден тук ще кацат големи пътнически самолети - ербъси и боинги. Засега аерогарата е пристан само за малки аероплани, обслужващи борбата с градушките.

Заседание по делото още не е насрочено, защото съдът е дал време на подателите на жалбата да поправят някои дефекти в искането си за обявяване на решението на общинарите за незаконосъобразно.