Конфликт в Германия разтревожи Европа

ЕС
16:52 - 27 Март 2023
3104
Конфликт в Германия разтревожи Европа

Почти цяло денонощие коалиционните партньори в Германия опитват да разрешат спор, разклатил (макар и далеч не застрашил от разпад) правителството. Разговорите, започнали вчера след обяд между социалдемократи, либерали и зелени, обаче спират, за да продължат утре, съобщава Ntv.

"Дори след дълга нощ и тежка сутрин още няма съгласие", пише Ntv. Новият опит е насрочен за утре: прекъсването било нужно заради предстоящи германско-нидерландски правителствени консултации в Ротердам между двамата лидери, канцлера Олаф Шолц и премиера Марк Рюте.

Темите са основно европейски, както и свързани с войната, отбраната и икономиката, а в делегацията, заедно с канцлера, са и лидерите на двете по-малки партии.

Тонът се втвърдява, а различията не остават след 20 часа разговори, отбелязва "Шпигел".

"Блумбърг" пише, че това става в момент, когато Шолц се е съсредоточил с проблеми на европейско ниво и с важни решения, свързани с ролята на Берлин в алианса, поддържащ Украйна

Агенцията припомня за обещанието на канцлера да избягва вътрешнокоалиционни спорове, изискващи разговори с продължителност цяла нощ, каквито имаше в правителствата на предшественика му, канцлера Ангела Меркел (социалдемократите бяха коалиционен партньор в последните две).

За какво е спорът

Проблемите в съставената в края на 2021 г. коалиция изплуваха отново на повърхността, когато вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек ("Зелените") критикува Свободната демократическа партия и призова коалиционните партньори да не бъдат обсебени от проучвания на общественото мнение и от медийното си позициониране. От заместник-председателя на либералите Волфганг Кубицки Хабек чу в отговор, че бил като руския президент Владимиир Путин (макар Кубицки по-късно да се извини).

Особено остър е проблемът между либерали и зелени, които имат дълбоки идеологически различия за зеления преход и бъдещето на германската икономика.

Публичните разногласия напомниха и принципните различия: за изграждането на магистрали и новии жп линии и мостове, за отказа от отоплението на газ, за помощите за деца. "Зелените" например отхвърлят магистралите като приоритет; според тях е нужно сериозно разширяване на жп мрежата. Спорна точка е и налагането на ограничения на скоростта по т. нар. аутобани, което Свободната демократическа партия отхвърля.

Правителствен говорител твърди, че има "напредък" в разговорите, но сутринта настояваше и че вече може да се говори за "положителни" развития, но страните в спора са готови да разговарят колкото трябва.

На снимката: Германският министър на икономиката Роберт Хабек, канцлерът Олаф Шолц и финансовият министър Кристиан Линднер