Конгресът на САЩ гласува само помощта за Израел

Украйна
18:04 - 02 Ноември 2023
2933
Конгресът на САЩ гласува само помощта за Израел

Днес Камарата на представителите на САЩ ще гласува законопроект, представен от републиканците, който ще предостави 14,3 милиарда долара на Израел за подпомагане на борбата с "Хамас", съобщава Би Би Си.

Като част от тази помощ се предлага да се отделят 4 милиарда долара за израелските отбранителни системи "Железен купол" и "Прашката на Давид", както и 1,2 милиарда долара за разработването на отбранителната система "Железен лъч".

За да стане закон, законопроектът трябва да бъде приет както от Камарата, така и от Сената и подписан от президента.

Републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите (221 срещу 212 демократи), но колегите демократи на Байдън контролират Сената (51 към 49).

Предлага се да се разпределят средства чрез намаляване на финансирането за данъчното ведомство на страната и без едновременно предоставяне на помощ на Украйна.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър нарече предложението мъртва идея, която според него няма шанс в Сената.

Демократите се противопоставят на намаляването на финансирането за Службата за вътрешни приходи, заявявайки, че това ще увеличи бюджетния дефицит на нацията чрез намаляване на събирането на данъци. Освен това администрацията на Байдън се стреми да обвърже помощта за Израел и Украйна в един законодателен акт, а не поотделно. Всичко това може да усложни приемането на законопроекта, пишат американски медии.

Припомняме, че новият председател на Камарата на представителите, привърженикът на Тръмп Майк Джонсън, каза, че би искал първо да отпусне спешна помощ за Израел и отделно да се обсъди Украйна.

Когато Джонсън беше член на парламента, той гласува против военната помощ за Украйна.

Президентът Джо Байдън по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.