Конгресът на САЩ излезе във ваканция, заряза помощта за Украйна

Политика
13:26 - 16 Февруари 2024
1690
Конгресът на САЩ излезе във ваканция, заряза помощта за Украйна

Долната камара на Конгреса на САЩ излезе във ваканция, оставяйки одобрения от Сената пакет от помощи за Украйна без разглеждане. Белият дом разкритикува за това председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, съобщи Укринформ, цитирайки The Hill.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс твърди в бележка, получена за първи път от The Hill, че Джонсън се отказва и бяга по-рано, за да излезе в почивка, "вместо да сложи край на вредата, която причинява на националната ни сигурност".

"Всеки ден, в който председателят Джонсън влошава националната ни сигурност, Америка губи. И всеки ден, в който той отлага чисто гласуване, позицията на републиканците в Конгреса пред американския народ пада", каза Бейтс. "Бягството за ранна ваканция само влошава и двата проблема."

"Американският народ е възмутен от щетите, които говорителят Джонсън нанася на националната сигурност на Америка в името на политиката, както доказаха избирателите в Ню Йорк във вторник", каза Бейтс, пише "Гласове".

"Но вместо да сложи край на политизирането си на безопасността на страната, председателят Джонсън се отказва и бяга, изпращайки Камарата на представителите в ранна, незаслужена ваканция, докато продължава да укрепва убийствените военни усилия на Русия и иранския режим за сметка на американската национална сигурност, САЩ. работни места в производството и най-близките ни съюзи", добави той.

Бейтс отбеляза, че отделянето от окръг Колумбия също идва дни след като бившият конгресмен Том Суози (Д) спечели на специални избори в Ню Йорк, обръщайки място, държано от Републиканската партия. 

Ръководството на Камарата на представителите на Републиканската партия отмени гласуването за петък и Камарата ще се върне във Вашингтон на 28 февруари след ваканцията.

Преди седмица група сенатори от двете партии представиха законодателство, което включва усилия за затягане на сигурността по границата, както и предоставяне на помощ на Украйна и Израел.

Републиканците, които настояваха помощта за Украйна да бъде съчетана с действия на границата, твърдяха, че пакетът е недостатъчен, а Джонсън каза, че е мъртъв при пристигането си в Камарата, ход, който съответства на желанието на бившия президент Тръмп да използва ситуацията на границата като политически проблем срещу президента Байдън.

Както беше съобщено, във вторник Сенатът одобри двупартиен законопроект за финансиране със 70 гласа, който подпомага Украйна, Израел и други съюзнически страни, без да взема предвид мерките за борба с имиграцията. Сега той трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите и подписан от президента.