Конгресът на САЩ скочи на технологичните лидери

Платформите не носели отговорност за публикуваното съдържание

Общество
12:50 - 26 Март 2021
2296
Конгресът на САЩ скочи на технологичните лидери

Американските законодатели обвиниха големите технологични компании в липса на отчетност и се обявиха за законодателство, което да отслаби чадъра, от който се ползват онлайн платформите.

Главните изпълнителни директори на Facebook Inc., Twitter Inc. и Google на Alphabet Inc. бяха обвинени за лошото управление на платформите за социални медии, които сеят политически разногласия, разпространяват дезинформация за Covid-19 и създават опасна среда за децата.

Кати Макморис Роджърс, най-висшият представител на републиканците в комисията заяви : „Вашите платформи са най-големият ми страх като родител“.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси и Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet Inc., която притежава Google и YouTube, защитиха предимствата на своите продукти и заявиха, че вредното съдържание не е печелившо, тъй като прави услугите им по-малко привлекателни.

Голяма част от изслушването се фокусираше върху раздел 230 от Закона за почтеност в комуникациите, който дава на компании като Facebook имунитет от отговорност за съдържание, публикувано от потребителите, но също така дава на платформите широка свобода за премахване на това съдържание.

Републиканецът Бил Джонсън от Охайо оприличи изпълнителните директори на големите технологични компании на тези на големите тютюневи компании, като посочи ефектите, които кибертормозът, екстремизмът и пристрастяването към екрана имат върху децата.

Технологичните гиганти по същество дават на нашите деца запалена цигара и се надяват те да останат закачени за тези цигари за цял живот, каза Джонсън. 

Зукърбърг отхвърли идеята, че социалните медии могат да бъдат вредни за децата.