Конгресът в Испания отхвърли кандидатурата на Фейхоо за премиер

ЕС
12:06 - 28 Септември 2023
1672
Конгресът в Испания отхвърли кандидатурата на Фейхоо за премиер

Испанският Конгрес отхвърли с абсолютно мнозинство кандидатурата на лидера на Народната партия Алберто Фейхоо за премиер на страната.

Въпреки, че консервативната опозиционна партия спечели последните парламентарни избори, Фейхоо не успя да събере необходимите 176 гласа., предава БНР.

172 гласа "за", срещу 178 "против", това е равносметката от  гласуването в сряда в Конгреса, което не изненада никого, тъй като малките партии от които зависеше дали Фейхоо ще стане премиер или не, предварително обявиха, че няма да го подкрепят. Сепаратистките каталунски партии се споразумяха с лидера на социалистите Педро Санчес за Закон на амнистията и вече преговарят за провеждането на законен референдум за независимост на Каталуния, а националистическите баски партии заявиха, че няма да подкрепят нито един правителство, в което участие има и крайнодясната "Вокс".

На последните Алберто Фейхоо отговори, че е по-добре да си запазят подкрепата за Санчес, защото неговата партия няма как да забрави жертвите на атентатите на ЕТА. Сега според испанското законодателство има 48 часа за размисъл, след което следва ново гласуване в петък, на което за да стане премиер Фейхоо трябва да получи повече гласове "за" отколкото "против".

Тъй като шансове за промяна в политическите нагласи са твърде малки за този кратък период, социалистите на Педро Санчес вече се готвят да получат втория мандат за съставяне на правителство от крал Фелипе Шести. Ако и той се провали и до 27 ноември страната няма премиер, монархът ще разпусне Конгреса и ще свика нови парламентарни избори на 14 януари следващата година.