Конкурентът на Twitter няма да се появи в ЕС

Threads не отговаря на законодателството за защита на персоналната информация

Свят
12:19 - 05 Юли 2023
1546
Конкурентът на Twitter няма да се появи в ЕС

Възможностите за (зло)употреба на личните данни на потребителите издигат невидима стена между Европа и останалия свят - най-новият пример е с очакваната нова социална мрежа Threads, което има амбицията да победи Twitter, но няма да бъде достъпна в обозримо бъдеще в ЕС, защото не отговаря на законодателството за защита на персоналната информация.

Илон Мъск сериозно промени модела на работа на Twitter през последната половин година основно в две посоки - платформата дава все по-голямо поле за изява на различни лица от краищата на политическия спектър и в същото време възможностите за редовите потребители се ограничават за сметка на тези, които си плащат абонаментната услуга Twitter Blue.

Очаквано, всичко това разгневи много от регистрираните в микроблогинг мрежата и те започнаха да търсят алтернативи. Така Meta - компанията зад Facebook, Whatsapp и Instagram, започна да работи по свой нов социален проект - Threads. Мрежата се очаква да стартира на 6 юли в САЩ и Великобритания.

В ЕС новата платформа няма да стъпи поне на този етап, съобщава Irish Independent, като цитира местната Комисия за защита на данните, която е била в комуникация с Meta във връзка с проекта.

Причината Threads да не стъпи в ЕС е законодателството за защита на личните данни (GDPR), което е значително по-строго от това в САЩ. Социалната мрежа "стъпва" върху Instagram, като използва събраните от другата платформа данни за здравни показатели, финансова информация, посетени сайтове, локация, покупки, контакти и други.