Конкурс за тенори в памет на Камен Чанев издирва млади таланти

Оперният певец загуби живота си трагично, покосен от ковид, дни след като пресъздаде по неповторим начин върха в теноровия репертоар - ролята на Отело

Култура
16:13 - 13 Февруари 2022
2702
Конкурс за тенори в памет на Камен Чанев издирва млади таланти

Международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен" издирва таланти, съобщават от пресцентъра на операта. Записването за участие започва от 1 март на сайта www.kamenchanev.org. Крайният срок е 10 юни.

Конкурсът "Гласът на Камен" е създаден с мисията да продължи животът на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Биографията му е забележителна част от историята на най-добрите оперни театри, гласът му - сред онези гласове, които принадлежат на вечността.

Международната кариера на Камен Чанев минава през сцените на Виенската щатсопера, Римската опера, Миланската скала, Арена ди Верона, през Вашингтон опера, Щатсопера Берлин, Прага, Будапеща, Букурещ, Канада, театрите в САЩ, Япония, Китай, Нова Зеландия и най-престижните музикални форуми в света. Световно признатият тенор е ученик на Александрина Милчева, Борис Христов и Гена Димитрова.

Сред ненадминатите му превъплъщения са ролите на Ренато де Грийо, Андре Шение, Марио Каварадоси, Трубадур, Дон Карлос, Радамес, Калаф и много други. Рикардо Мути с възторг го нарича "Пучиниев певец". Камен Чанев вярваше в орфическата природа на българските гласове и първостепенната им роля в света на класическото изкуство.

Камен загуби живота си трагично, покосен от COVID-19, броени дни след като пресъздаде по неповторим начин върха в теноровия репертоар - ролята на Отело от едноименната опера на Джузепе Верди. Последната му роля е жестът, с който отдаде на операта най-доброто от себе си. Погребан е в митрополитския храм "Св. Димитър" в Стара Загора.

Първи международен конкурс за млади оперни певци - тенори "Гласът на Камен" се организира в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN със съдействието на Фондация "Камен Чанев" и Опера Пловдив.

Конкурсът ще се проведе от 22 август до 26 август 2022 г. в два професионални тура пред международно жури, представящи "Гласа" като музикален талант, и 3-ти тур с фокус личното послание на артиста, в който участниците се оценяват от публиката. В конкурса имат право да участват млади оперни певци - тенори, български и чуждестранни граждани на възраст между 22 години /навършени/ и 37 години. Съставът на журито се определя от организаторите на конкурса.

Ще бъдат присъдени първа награда -3000 евро, втора награда - 2000 евро и трета награда -1000 евро. Ще бъде определена и Награда на оперната прима Красимира Стоянова - 2000 евро. Ще бъдат раздадени и Награда на публиката - "АРТИСТЪТ И ПЛОВДИВ", Награда на Община Пловдив, Награда на Държавна опера - Стара Загора - и договор за участие в оперна продукция, Награда на Държавна опера - Пловдив - "Камен Чанев.